"We zien er uiterlijk misschien anders uit, maar we zijn uiteindelijk allemaal vrouwen en hebben kinderen of werk." FOTO: Bert Jansen.
"We zien er uiterlijk misschien anders uit, maar we zijn uiteindelijk allemaal vrouwen en hebben kinderen of werk." FOTO: Bert Jansen. (Foto: )

'Want we wonen uiteindelijk hièr!'

Tonnie Wesseling

Ontmoetingsplek voor alle vrouwen

Vanuit het wijkwerk van de gemeente Veldhoven kregen Marian Gruiters, sociaal werker bij Cordaad Welzijn, en Eline Donders, maatschappelijk werker bij Lumens, de opdracht om in de wijk Zonderwijk een vrouwenpraatgroep op te richten. Een ontmoetingsplek voor álle vrouwen uit deze wijk, iedere dinsdagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur in wijkcentrum 't Tweespan. Vrouwen van alle culturen en
leeftijden zijn van harte welkom.

VELDHOVEN - Marianne Gruiters en Eline Donders gingen vol goede moed aan de slag en zeker niet voor niets. Donders: "We hebben onder meer geflyerd en zijn gewoon langs de deuren gegaan en hadden eigenlijk meteen heel wat vrouwen, dat was echt super!"

Dolbij

Het waren voornamelijk Syrische vrouwen uit Zonderwijk die elkaar enthousiast gingen appen en bellen om aan deze praatgroep mee te doen. 't Blijkt eens te meer dat vooral de Syrische vrouwen contact zoeken met Nederlandse vrouwen om over hun nieuwe thuisland te komen praten en leren. "De ontmoeting aan te gaan met elkaar", vult Donders aan. "Delen met elkaar en kijken wat zich ontvouwt. Deze groep heeft een behoefte, maar mocht er iets anders uit voort komen dan signaleren wij dat en kijken wat we ermee kunnen doen."
Gruiters: "Het is wijkgericht werk, wij activeren, verbinden en zetten de vrouwen in hun kracht. Wij zijn dolblij met het huidige aantal vrouwen en op 9 april jongstleden ging de eerste praatbijeenkomst van start."

Begrepen worden

Heba uit Syrië en al 4 jaar in Nederland wordt gespot via vluchtelingenwerk. Heba: "Wij zijn heel nieuwsgierig naar Nederland, de cultuur, de tradities en dit is voor ons allen heel nieuw. Ik vind de Nederlandse taal heel mooi en ik moet dus ook echt Nederlands praten."
Gruiters tegen de aanwezige dames: "Maar wij leren ook van jullie! Zo was het leren van de voornamen van de vrouwen zo mooi, bijna poëtisch. Dit wat de dames hier leren krijg je niet bij de inburgeringscursus."
De Syrische Amina, ook 4 jaar in Nederland windt er geen doekjes om: "Wij willen dolgraag contact met Néderlandse vrouwen. Ze merken ons alleen op met sjaals en hoofddoek en misschien vinden sommigen dat raar. Wij willen ook graag begrepen worden. Ik vind deze groep heel gezellig."
Eén van de Syrische vrouwen is Westers gekleed, maar Heba legt uit dat ook dat normaal is en een keuze van iedere vrouw binnen het Islamitische geloof. Gruiters: "We zien er uiterlijk misschien anders uit, maar we zijn uiteindelijk allemaal vrouwen en hebben kinderen of werk."

Te weinig

De groep heeft iedere week leuke thema's en de volgende belooft een spectaculair ontbijt te worden, waarop iedereen zich verheugt. De groep telt naast de Syrische vrouwen 1 Iranese en 1 Nederlandse vrouw. Te weinig, vindt de groep. Hun gemeenschappelijke lievelingswens is de komst van vooral véél Nederlandse vrouwen. "Want we wonen uiteindelijk hièr", zegt Heba.
En Donders besluit: "Ik denk dat ik de afgelopen weken hier veel meer van jullie geleerd heb dan van al de televisiebeelden bij elkaar. Over jullie veerkracht en positiviteit én we hebben vooral veel gelachen."

Meer berichten