Letterlijk 'schijtziek' is Brigitte Lombert van de smerige honden-uitlaatplekken in gemeente Veldhoven. En ze schijnt niet de enige Veldhovenaar te zijn... FOTO: Jurgen van Hoof.
Letterlijk 'schijtziek' is Brigitte Lombert van de smerige honden-uitlaatplekken in gemeente Veldhoven. En ze schijnt niet de enige Veldhovenaar te zijn... FOTO: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Rennen en ravotten veiliger en schoner

Mireille Camps

Uitlaatterrein bron van ergernis

Letterlijk 'schijtziek' is ze van de smerige honden-uitlaatplekken in gemeente Veldhoven. En ze schijnt niet de enige Veldhovenaar te zijn. Brigitte Lombert uit Zonderwijk heeft nog niet zo lang een leuke hond, waar ze keurig op tijd belasting voor betaalt. De trouwe viervoeter kan echter niet zijn behoefte doen, zonder dat deze, of zijn baasje zelf, in de hondenpoep getrapt is.

VELDHOVEN - Waar de mens een toilet tot zijn beschikking heeft, zijn er op diverse plekken in Veldhoven omheinde veldjes ingericht voor honden om te kunnen rennen en ravotten en andere aangewezen plekken om hun behoefte te kunnen laten doen.

Zakjes

De bedoeling is dat de eigenaar vervolgens zelf – met speciaal daarvoor bestemde zakjes - deze uitwerpselen opruimt en in een prullenbak deponeert. Dat is nu eenmaal de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter zelf. Toch heeft de gemeente hierin ook een taak: bijvoorbeeld het plaatsen van voldoende prullenbakken om de zakjes met uitwerpselen in te doen.

Stinkende uitlaatveldjes

Sinds Brigitte Lombert haar hond Tikker heeft, bekijkt ze haar wijk ook met andere ogen. Lombert vertelt geërgerd: "Aanvankelijk dacht ik nog onschuldig, dat het logisch zou zijn dat iedere hondeneigenaar de poep direct opruimt. En veel hondenbezitters doen dat natuurlijk ook. Maar ook moet ik wel toegeven dat er maar weinig prullenbakken zijn om daarin het poepzakje te doen en om daar nu 10 minuten mee rond te lopen, is ook zo wat."

Zeikveldjes

Hannah Tesser uit Veldhoven heeft een soortgelijke ervaring met haar hondje en laat bezorgd weten: "Mijn hondjes willen niet eens meer het uitlaatterrein op bij ons Oude Kerkhof. En als ze er toch in zijn gelopen, stinken de pootjes echt heel erg naar urine, mijns inziens, omdat het echte zeikveldjes zijn geworden: véél te veel honden op een echt veel te kleine plek."

Besmettelijke parasiet

Lombert vervolgt weer: "Van andere hondeneigenaren hoor ik verhalen hoe het veel beter kan in andere gemeentes. Ik zie ook in mijn natuurgeneeskundige praktijk dat de zeer besmettelijke parasiet 'Giardia Lamblia' steeds vaker de kop opsteekt: deze is namelijk ook overdraagbaar op mensen. De parasiet hecht zich dan aan de dunne darmwand en kan diarree en bloed in de ontlasting veroorzaken."

Reactie gemeente

De gemeente Veldhoven geeft aan het probleem zeer serieus te nemen en reageert: "Op dit moment doen we met de beschikbare middelen ons best om de omgeving voor iedereen zo schoon en leefbaar mogelijk te houden. Het overlastprobleem door hondenpoep is bekend en nog dit jaar gaan we de faciliteiten, beheerafspraken en onderliggende beleid tegen het licht houden. Zo brengen we in kaart of en wat er verbeterd zou kunnen worden. Het moge duidelijk zijn dat de gemeente dit niet alleen kan oplossen, daarvoor is ook de medewerking van de hondenbaasjes nodig."
Dit onderwerp wordt daarop geëvalueerd na de zomervakantie.

'Het zijn echte zeikveldjes geworden'

Meer berichten