Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli maakt 1 C130 Hercules 3 vluchten per dag in het kader van de oefening Orange Bull. FOTO: Wikipedia.
Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli maakt 1 C130 Hercules 3 vluchten per dag in het kader van de oefening Orange Bull. FOTO: Wikipedia. (Foto: )

Vliegbasis Eindhoven ontketent de 'Oranje Stier'

Van de redactie

Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vindt de oefening-Orange Bull plaats waarbij 1 C130 Hercules, 3 vluchten per dag maakt. Hoewel er primair vanaf vliegbasis Eindhoven wordt gevlogen, worden tevens de locaties Woensdrecht, de Regte Heide, Deelen, de Ginkelse Heide, Artillerie Schietkamp (ASK) in 't Harde en Twente Airport aangedaan.

MEERHOVEN - Tijdens de operatie oefent het 336 'Blackbulls' Squadron van vliegbasis Eindhoven haar tactische inzet samen met verschillende collega's door middel van Tactical Air Land Operations, para-drops, Container Delivery Systems (CDS)-drops en laagvliegen.

Vaardigheden trainen

Het betreft een 5-daagse oefening waardoor de bemanning voldoende mogelijkheden krijgt om het grote scala aan vaardigheden te trainen. Er wordt tijdens de oefening samengewerkt met collega's van de 11 Luchtmobiele Brigade en de Defensie Para School, het Korps Mariniers en het Korps Commando Troepen. Zij hebben veelal dezelfde trainingsdoelstelling en leveren de noodzakelijke ondersteuning waardoor de oefening gezamenlijk wordt uitgevoerd.

50 tot 100 parachutisten

Tactical Air Land Operations worden op vliegbasis Woensdrecht en Twente Airport beoefend. Dit zijn tactische landingen van de C-130 Hercules waarbij het verrassingseffect voor het landen in vijandig gebied voorop staat. Op ASK in 't Harde, de Ginkelse Heide en de Regte Heide zullen para-drops plaatsvinden. Deze bestaan uit 50 tot 100 parachutisten die 'Military Free Fall of Automatic Open' beoefenen. De drops vinden zowel overdag als 's avonds plaats.

CDS-drops

Daarnaast worden er op ASK in 't Harde en vliegbasis Deelen ook CDS-drops gedaan. Hierbij verlaat vracht, met een maximum van 1.000 kilo, per parachute de Hercules via de achterklep. Voor wie het zich kan voorstellen, is dit een spectaculaire operatie. Dat geldt overigens voor de gehele oefening-Orange Bull.

Meer berichten