Tweederde van alle 65plussers maakt tegenwoordig gebruik van een smartphone. FOTO: FreePik
Tweederde van alle 65plussers maakt tegenwoordig gebruik van een smartphone. FOTO: FreePik (Foto: )

Senioren delen massaal vakantiefoto's

WhatsApp en wifi onmisbaar

8 op de 10 senioren met een smartphone delen hun leukste foto's met familie en vrienden via WhatsApp. Dat blijkt uit onderzoek van SeniorWeb. Op vakantie is (gratis) wifi tegenwoordig dus een 'must', ook voor ouderen.

VELDHOVEN - Senioren gebruiken steeds vaker een smartphone: tweederde van alle 65plussers gebruikt deze tegenwoordig. Ook gaan ouderen steeds vaker op vakantie. Volgens NBTC-NIPO Research gaat driekwart van de senioren op vakantie, gemiddeld zelfs 3 keer per jaar. De smartphone gaat de komende vakantieperiode dan ook bij veel vakantiegangers weer mee in de reistas. Om contact met het thuisfront te onderhouden, de route te plannen, nieuws en het weer te volgen. En natuurlijk ook om foto's te maken.

WhatsApp

Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt dat maar liefst 9 op de 10 senioren met een smartphone er foto's mee maken. En wat gebeurt er dan met al die miljoenen kiekjes? Die worden natuurlijk massaal gedeeld met familie, vrienden en bekenden. Hiervoor is WhatsApp duidelijk het populairst. Onder de senioren met een smartphone deelt maar liefst 82% zijn of haar foto's via deze app. Ongeveer de helft deelt ze via e-mail.
Sociale media zoals Facebook of Instagram worden hiervoor echter vrij weinig gebruikt (16%).

Onmisbaar

Voor het delen van foto's en alle andere online activiteiten is internettoegang natuurlijk essentieel. En voor vele senioren betekent dit dat zij gebruikmaken van de (gratis) wifi van het hotel, huisje of camping. Databundels, ook al zijn ze tegenwoordig wel over de grens te gebruiken, zijn namelijk niet onbeperkt beschikbaar. Internetten wordt dan toch al snel een dure zaak. Wifi wordt daarom steeds meer een voorwaarde bij het boeken van accommodaties. Volgens Linksys vindt 77% van de Nederlanders (18 tot 65 jaar) wifi op vakantie belangrijk.
Onder 65-plussers is dit niet veel anders, zo blijkt uit een rondvraag door SeniorWeb op een camping in midden Nederland. Een van de geïnterviewden geeft aan hoe belangrijk zij wifi vindt: "Dat is één van de basisvoorzieningen die er moeten zijn, anders kan ik helemaal niets, ben ik afgesloten van de wereld!"

Veilig online

Buitenshuis is wifi echter vaak niet (goed) beveiligd of zelfs openbaar. Het is dus van belang om bewust te zijn van de risico's van wifi op vakantie. Zo is het prima om via de gratis wifi het nieuws of een tv-programma te bekijken, maar internetbankieren kun je beter via de eigen databundel doen. Ook zijn apps veelal veel veiliger dan gewone websites.
Voor meer info, zie onderstaande websites

www.seniorweb.nl/vakantie

www.seniorwebveldhoven.nl

Meer berichten