"Ik vond het zo leuk dat ik me aanmeldde als lid van handboogvereniging VZOD", vertelt Hans van Hout. FOTO: Ad Adriaans.
"Ik vond het zo leuk dat ik me aanmeldde als lid van handboogvereniging VZOD", vertelt Hans van Hout. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Ruim 20 jaar in de ban van de boog

Ad Adriaans

EK 2017, Hans van Hout

Hans van Hout (68) is een 'barebow'-topschutter. Met de kale boog schoot hij zich al 18 keer tot kampioen van Nederland. In 2017 werd hij Europees kampioen en vorig jaar werd hij in Zuid-Afrika zelfs wereldkampioen.

VELDHOVEN - Een zilveren ketting met pijl en boog siert zijn hals. Van Hout en zijn partner Rikie zijn allebei boogschutter. "Rikie heeft boogschutter als sterrenbeeld, maar ze schiet niet. Ik ben een stier, maar ik schiet wel", zegt hij met een lach.

Uitgedaagd

Sinds 1998 is de Zeelstenaar in de ban van de boog. "Onze buurt vierde het 10-jarig bestaan. Een van de spelletjes die je kon doen was boogschieten. Ik werd uitgedaagd voor een wedstrijdje en dat won ik. Ik vond het zo leuk dat ik me aanmeldde als lid van handboogvereniging VZOD. Na 4 jaar fanatiek trainen werd ik Nederlands kampioen in het veldschieten."

Eigenschappen

Om een topschutter te worden, is veel trainen noodzaak. "Zeker 5 dagen per week train ik op techniek."
Daarnaast dient een goede schutter over bepaalde eigenschappen te beschikken. "Je moet niet gaan nadenken. Je maakt je hoofd leeg en doet wat je technisch moet doen. Zorg dat je je zenuwen onder controle hebt voordat je schiet. Hoe langer de boog gespannen staat, hoe moeilijker het wordt om de roos te raken", doceert Van Hout.

Veldschieten

De kale boog zonder vizier en stabilisatoren is altijd zijn discipline geweest. Ondanks het ontbreken van die hulpmiddelen is het een vrij dure sport. "Een goede 'barebow'-boog kost zo'n 1.200,00 euro. Maar die gaat wel heel lang mee. De pijlen schiet je vaak kapot. 12 stuks kosten zo'n 400,00 euro en daarmee kan ik zo'n 2 jaar vooruit."
Hij beoefent zijn sport binnen en buiten, maar het veldschieten heeft zijn voorkeur. "De hele dag buiten, meestal in de bossen. Dat is geweldig. 'Wat is je grootste tegenstander in het veld?' De weersomstandigheden. De zon kan vervelend zijn en ook harde wind, vooral windvlagen."

Compliment

Overigens, deze maand vindt het wereldkampioenschap handboogschieten plaats in Den Bosch. Van Hout is er dan niet bij omdat er niet met de 'barebow' boog wordt geschoten. Hij richt zijn pijlen dan ook letterlijk op het EK dat in augustus in Doorwerth plaatsvindt. "Het zal lastig worden, maar ik wil er voor de 2e keer Europees kampioen worden. We schieten er 5 dagen achter elkaar, dat is slopend. Ter voorbereiding neem ik met Pinksteren wel deel aan de Dutch Open IFAA, een driedaags toernooi."
Een hartelijk en welgemeend compliment heeft Van Hout tenslotte nog voor zijn vereniging VZOD en de gemeente Veldhoven. "Zij hebben mij steeds goed gesponsord om de voorbereiding voor deelname aan het EK en WK mogelijk te maken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden