Vanwege het jubileum zijn er bloemen voor een aantal betrokkenen van het eerste uur. FOTO: Ad Adriaans.
Vanwege het jubileum zijn er bloemen voor een aantal betrokkenen van het eerste uur. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Nieuwe naam wordt 'Happy Sunday'

Ad Adriaans

Ziekendag Veldhoven 40 jaar

40 jaar geleden wordt in Veldhoven voor het eerst de Ziekendag gehouden. Sindsdien genieten jaarlijks honderden zieken en mensen met een lichamelijke beperking van een vip-dag op de 2e zondag van september.

VELDHOVEN - Cees Jansen staat destijd mede aan de basis van de Ziekendag. Van 50 genodigden voor de eerste editie groeit het aantal al snel door tot 700. "Tafels en stoelen kwamen van scholen en wijkgebouwen. Met 3 vrachtwagens werden die opgehaald", weet Jansen nog.
Dirk Krul zette samen met carnavalsvereniging De Durzetters de eerste editie op poten. Door de groeiende belangstelling werd al gauw een beroep gedaan op meer carnavalsclubs. Locaties bleken steeds te klein waardoor het evenement verkaste van La Carambole naar de LTS en naar sporthal De Springplank. Na de sloop van de sporthal is sinds 2007 de sporthal op de Kempen Campus de locatie.

240 adressen

De genodigden komen uit de adressenbestanden van de Zonnebloem en Stichting Nieuwe Levenskracht. Henk Waarma, voorzitter van de Commissie Ziekendag, bezoekt met enkele anderen jaarlijks zo'n 240 adressen om een donatie op te halen. Cees Aarts steunt al 40 jaar het initiatief. "Mijn vader was een van de oprichters. De Ziekendag moet blijven. Ooit horen we misschien zelf tot de doelgroep."

Stijgende lijn

Na jaren van groei kent de Ziekendag een jaar of 7 geleden met 320 genodigden een dieptepunt. "De doelgroep wordt ouder, dus daar vallen gaandeweg mensen weg. De aanwas is een andere generatie. Ze zijn actiever en kunnen uit meer mogelijkheden kiezen. De laatste jaren zien we weer een stijgende lijn", constateert Joop Sloot van Zonnebloem Veldhoven.
Ook zijn er zieken die vanwege hun gezondheid niet kunnen komen. Waarma: "Zij krijgen van ons een goed gevulde fruitschaal thuisbezorgd. We maken er ruim 200."

Nieuwe naam

Na 40 jaar vind de Commissie Ziekendag het tijd voor een nieuwe naam. "Bij het uitnodigen van de mensen kregen we vaak te horen: ja, maar ik ben niet ziek. Ook Stichting Nieuwe Levenskracht en de Zonnebloem krijgen dit vaak te horen", weet Waarma.
"Veel ouderen hebben de neiging om zich beter voor te doen dan ze zijn", merkt Sloot op.
De commissieleden wilden een vrolijkere naam voor de Ziekendag Veldhoven. Na 3 vergaderingen was die er: Happy Sunday, onder auspiciën van Ziekendag Veldhoven. "Hiermee verwoorden we het gevoel dat de genodigden krijgen op die dag", legt Sloot uit.
John van Bommel en Jeanne Hampe zijn vanaf de start bij de Ziekendag betrokken. Van Bommel bouwt nog steeds het podium op. Tot voor 10 jaar serveerde Hampe de consumpties. "Dat gaat nu niet meer. Samen met mijn man bezoek ik de Ziekendag als genodigde. Het is een uitje."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden