Henri en Mariska van de Ven runnen al 10 jaar zorgboerderij De Vennekuus. FOTO: Ad Adriaans.
Henri en Mariska van de Ven runnen al 10 jaar zorgboerderij De Vennekuus. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

De Vennekuus al 10 jaar zorgboerderij

Ad Adriaans

Mariska en Henri van de Ven

In de voortuin van Mariska en Henri van de Ven flankeren 2 lachende varkens het bord met daarop de datum van de kijkdag op hun zorgboerderij in Wintelre. Al 10 jaar zijn ze zorgboerderij en verzorgt het gezin crisisopvang.

WINTELRE - Mariska zat in het toerisme toen haar huwelijk met Henri van de Ven haar onder meer in de varkensstal bracht. "Gaandeweg miste ik het contact met mensen. Toen werden we gewezen op de mogelijkheid van een zorgboerderij." In Gelderland bezocht het echtpaar twee zorgboerderijen, één met ouderen en één met kinderen. "De kinderen draaiden gewoon mee in het gezin en dat wilde ik ook. Kinderen mogen er bij horen en daar sta ik na 10 jaar nog steeds achter." Kort na de start was er contact met Bijzonder Jeugdwerk uit Deurne. "Een baby van 9 dagen was ons eerste kindje. Sindsdien is er buiten onze vakanties nog geen dag geweest dat er geen kinderen waren."

Divers

Momenteel vangt het echtpaar verspreidt over 4 dagdelen per week 19 kinderen op. Dat zijn jongeren van 4 tot en met 14 jaar met een licht verstandelijke beperking. Ongeveer de helft daarvan komt uit Veldhoven. Het kan wel eens druk zijn. "We zitten wel eens met 12 man aan tafel", zegt Mariska.
De zorgboerderij levert tweedelijns specialistische zorg. "De problematiek is heel divers, zoals gedragsproblematiek, hechtingsproblemen en combinaties van autisme en ADD in alle gradaties", legt Henri uit.
Vanaf 2017 beschikt De Vennekuus ook over een appartement voor moeder en kind. Dit betreft vooral jonge moeders die geplaatst worden via Bijzonder Jeugdwerk.

School

Sinds 10 jaar geleden gaat het er steeds professioneler aan toe. Mariska: "We hebben vaak multidisciplinair overleg met ouders en gemeente. Steeds vaker wordt ook de school erbij betrokken en soms een gedragswetenschapper."
Naast de zorg voor haar 4 kinderen volgt Mariska sinds 5 jaar ook nog een deeltijdopleiding Pedagogiek aan de Fontys in Tilburg. "Dit jaar studeer ik af. Onze oudste dochter Femke volgt dezelfde opleiding in Eindhoven. Zij springt hier al en toe al bij."

Druk

De 4 eigen kinderen zijn er inmiddels aan gewend dat ze ook andere kinderen aan tafel treffen. "Het is soms druk, maar we kennen niet anders. Je hebt kinderen om je heen die anders zijn. Zo zie je het ook eens van een andere kant", ervaart dochter Esmée (15) het leven op een zorgboerderij.

Wees welkom

Op zondag 9 juni is iedereen natuurlijk van harte welkom aan Bijsterveld 2 in Veldhoven op de kijkdag van 10.00 tot 16.00 uur. Er worden die dag biggetjes geboren en kinderen kunnen de geitjes, hertjes en kippen voeren. Tussen 14.00 en 16.00 uur is er een indrukwekkende demonstratie met getrainde politiehonden.

www.devennekuus.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden