De Audi e-Tron moet laten zien dat ook dit Duitse automerk gelooft in elektrisch rijden. FOTO BART HOOGVELD
De Audi e-Tron moet laten zien dat ook dit Duitse automerk gelooft in elektrisch rijden. FOTO BART HOOGVELD (Foto: Bart Hoogveld)

Wordt dit de Audi van de toekomst?

Voor u getest: Audi e-Tron

Door Niek Schenk

De e-Tron is de allereerste volledig elektrische Audi. Hij moet alle ellende rond het dieselschandaal gauw doen vergeten en Audi voorbereiden op een nieuwe toekomst.

De e-Tron straalt niet uit dat hij de eerste is van een compleet nieuwe generatie Audi's. Het uiterlijk doet vermoeden dat dit gewoon de zoveelste variant is van de bestaande SUV's van het merk. Binnenin zien we ook de beeldschermen terug die alle grote modellen van Audi kenmerken. De e-Tron onderscheidt zich, als zo vaak bij Audi, met een hoogwaardige afwerking van het interieur. Alles zit op de juiste plek en bij aanraking van de materialen voel je de kwaliteit.

De standaarduitrusting valt tegen voor een auto van deze prijs. Er ontbreken te veel extra's die je standaard verwacht in deze prijsklasse. Neem alleen al de digitale radio-ontvangst waar Audi 518 euro voor vraagt.

Er is veel zitruimte en een vlakke vloer bij de achterbank geeft deze Audi een voorsprong op soortgelijke auto's met verbrandingsmotor. Ook de bagageruimte blijkt fors. De laadkabels vinden een plek in een eigen 60 liter groot vak onder de 'motorkap'.

De wegligging en het veercomfort zijn zonder meer goed. Standaard luchtvering en adaptieve dempers weten het enorme gewicht van bijna 2500 kilo aardig te verbloemen. Stil en met veel souplesse doen de elektromotoren hun werk.

Caravantrekker

Het 95 kWh batterijenpakket belooft een reikwijdte van 417 kilometer. In de praktijk blijkt ruim 300 kilometer haalbaar. Vooral op de snelweg loopt de energiemeter gauw terug. Dan profiteer je immers niet van extra energie die hij uit het remmen haalt. De Tesla Model X doet het wat reikwijdte betreft nog altijd beter. Goed nieuws voor caravanliefhebbers tot slot: deze elektrische auto kan een aanhanger tot 1800 kilo trekken.

Audi e-Tron 55 Quattro (360 pk), vanaf €84.350

Dagelijks het laatste autonieuws op: ed.nl/auto

Meer berichten