De dames achter Stichting LOEK@YOU in Veldhoven. FOTO: Bert Jansen.
De dames achter Stichting LOEK@YOU in Veldhoven. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'De klassieke kenmerken zijn bevriezen, vluchten, vechten'

Hannie Bettgens.

In de week van maandag 3 tot en met vrijdag 7 juni is de Landelijke Actieweek Thuiszitters. Dit betreft kinderen die op een of andere manier uitvallen in het reguliere onderwijs.

VELDHOVEN - Stichting LOEK@YOU is er voor kinderen en ouders die in zo'n situatie komen of dreigen te komen. Oprichtster Mandy Mennings is ervaringsdeskundige. "Ik heb een kind die uitgevallen is. Dan loop je tegen zoveel dingen aan. Waar kan je terecht? Wat kan je doen? Met de stichting hopen we mensen te helpen die tegen dezelfde problemen aanlopen."

Trauma

In deze actieweek organiseert Stiching LOEK@YOU de thema-avond (school-)trauma. Marie Rensma Bramer geeft op dan uitleg. "Ik neem het theoretische deel voor mijn rekening. Daarin leg ik uit wat een trauma is en waardoor een trauma kan ontstaan. Een trauma is een heftige ervaring met ernstige psychische gevolgen. Simpel gezegd, een psychische wond."
Wie begrijpt wat een trauma is en het daaruit voortvloeiende gedrag, kan daar vaak beter mee omgaan. "Soms lijkt het alsof je niet weet waar bepaald gedrag vandaan komt. Dat je kind vanuit het niets boos wordt, verdrietig of opstandig. Maar vaak wordt dit uitgelokt, getriggerd. Als die trigger geactiveerd is en je dus in een trauma schiet, dan kun je niet meer handelen. Het is een soort schriktoestand en dat gevoel zit opgeslagen in je systeem en daarnaar handel je dan. De klassieke kenmerken zijn bevriezen, vluchten, vechten."

Autisme

Mennings en Rensma Bramer benadrukken dat zowel positieve als negatieve ervaringen een trauma kunnen veroorzaken. "Een broertje of zusje krijgen, is een blije gebeurtenis. Maar voor een kind met bijvoorbeeld autisme, kan dat een traumatische ervaring opleveren. Er is een verandering in het wereldje zoals zij dat kenden. Dat voelt niet goed en kan zich uiten in 'vervelend' gedrag. Ze kunnen niet met het gevoel omgaan dat mama plots aandacht heeft voor een ander kind. Ze komen op 'de tweede plaats'. Allemaal gevoelens en emoties waar ze niet mee om kunnen gaan."

Gezinnen die dit overkomt worden vaak niet begrepen. Tijdens de thema-avond krijgen ze handvatten aangereikt hoe met bepaalde situaties om te gaan. "Je denkt vaak dat je er alleen voor staat, maar dat is absoluut niet zo", aldus Mandy Mennings van LOEK@YOU.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden