De 7-jarige Tim van basisschool Dick Bruna vindt verspringen een leuke sport. FOTO: Ad Adriaans.
De 7-jarige Tim van basisschool Dick Bruna vindt verspringen een leuke sport. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Rennen, springen, gooien en...

Ad Adriaans

Finale atletiekdag GVAC

Ruim 70 kinderen nemen zondag deel aan de finale van een atletiekprogramma van Brede School Veldhoven. Op de baan van atletiekvereniging GVAC zijn ze op 4 onderdelen met elkaar de strijd aangegaan.

VELDHOVEN - De 7-jarige Roy van basisschool Eigenwijs heeft een korte nacht gehad. "Hij ging heel laat naar bed want hij mocht het Songfestival helemaal afkijken", zegt zijn vader. Met het rood-wit-blauw nog op beide armen is Roy mooi op tijd om samen met de andere deelnemers om 11.00 uur aan de warming-up deel te nemen.

Leuke afsluiting

Tussen carnaval en de meivakantie hebben de kinderen al geproefd aan een aantal atletiekonderdelen tijdens 4 binnenschoolse lessen. "Dit is een initiatief van Brede School Veldhoven. Vanaf groep 3 tot en met 8 zijn er verschillende sportprojecten. Naast atletiek wordt onder meer judo, dans en tafeltennis gegeven. De projecten kennen alle een leuke afsluiting", legt combinatiefunctionaris Sport & Cultuur van Brede School Veldhoven Denice van Amstel uit.
Alle 12 basisscholen kregen tijdens de gymles bezoek van een trainer van de Stichting Samen Sportief. "De thema's van het Ren-, Spring-,.Gooi-programma van de Atletiekunie kwamen tijdens de lessen aan bod. Per klas zijn 5 jongens en 5 meisjes geselecteerd. Daarbij is gekeken naar de meest enthousiaste kinderen", legt Van Amstel uit.

Samenwerking

Voor de atletiekfinale is samenwerking gevonden met GVAC. Ger Raijmakers is voorzitter van de club. "De kinderen maken hier kennis met de vereniging. Het is natuurlijk onze bedoeling de club te laten groeien. Onze jeugdafdeling telt nu 166 kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar, maar dat mag altijd meer worden."
Werner Tornij is met zijn zoon Jelte (8) aanwezig die op basisschool St. Jan Baptist zit. "Vorig jaar heeft hij ook meegedaan en vond het superleuk. Nu vond Jelte dat hij een prijs moest winnen. Ik heb hem gezegd dat het belangrijkste is dat hij zijn best doet en plezier heeft."

Iedereen

Verdeeld in groepen werken de kinderen vol enthousiasme de onderdelen verspringen, bandengooien, estafette en hordenloop af. Een groep meisjes staat in de rij bij het hordenlopen. Eén voor één gooien ze met een grote dobbelsteen. "Het is niet moeilijk. Hoeveel je gooit, over zoveel gele hordes moet je springen. Het is super simpel", roepen ze in koor.
"En iedereen krijgt een medaille uitgereikt, ook al heb je in feite helemaal geen prijs gewonnen", voegt Renske (6) van basisschool De Meerhoef er aan toe.
De finaledag is overigens afgesloten met een loop over 400 meter. En ook volgend jaar zullen weer diverse sportprojecten op de lokale agenda staan. Van Amstel zegt daarover tot slot: "We hebben nu het lesmateriaal aangeschaft, zodat we dit gewoon kunnen blijven doen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden