Op het programma stond ook een bezoek aan burgemeester Marcel Delhez. FOTO: Met dank aan Guus Smits.
Op het programma stond ook een bezoek aan burgemeester Marcel Delhez. FOTO: Met dank aan Guus Smits. (Foto: )

'Het programma op school is anders, dat wel!'

Hannie Bettgens.

Het Sondervick College heeft leerlingen van de Hiranandani Foundation School uit Mumbai (India) te gast. Voor de 3e keer vindt de uitwisseling tussen de scholen plaats.

VELDHOVEN - De uitwisseling is 6 jaar geleden begonnen onder de vlag van Europe Meets India (EUmIND), waardoor meerdere scholen in Nederland gekoppeld zijn aan scholen in India. 24 leerlingen uit vwo 2 en 3 begeleiden 23 leerlingen tijdens deze bezoekweek.

Match

Namrata Dutta Bera is voor de derde keer als leerkracht betrokken vanuit Mumbai. Ze is enthousiast over het uitwisselingsprogramma. "Hiermee scheppen we banden en breken we door barrières heen. Een goede manier om 2 culturen bij elkaar te brengen en vooral van elkaar te leren."
Lisa Klessens begeleidt Ianhari Shandilja. "In het begin vond ik het wel een beetje spannend. Je wordt aan iemand gekoppeld die je helemaal niet kent. We hadden al een tijdje contact via de app; daardoor leer je iemand wel een klein beetje kennen maar dan heb je elkaar nog niet gezien."
Gelukkig was er meteen een match tussen de dames. "We stonden te wachten. Ze waren wat vertraagd. Ik was erg zenuwachtig. Toen ze dan uiteindelijk arriveerden en Ianhari uitstapte vielen we elkaar in de armen en gaven elkaar een dikke knuffel. Het was meteen goed tussen ons."

Groot verschil

Tijdens het gesprek zie je de vriendschap tussen de dames. Ze vullen elkaar aan en een blik zegt genoeg om in lachen uit te barsten. "Voor mij was het ook spannend naar Nederland te komen, maar het is geweldig, vooral met Lisa." Op de vraag wat het meest opvallend is tussen de 2 landen zegt ze: "Ik merk niet zoveel verschillen; Lisa en ik hebben dezelfde interesses, volgen veel dezelfde lessen. Het programma op school is anders, dat wel!"
Het leven in Nederland vindt ze wel een groot verschil. "Op straat bijvoorbeeld! Het is hier zo rustig. In Mumbai is er 24 uur per dag leven. Hier is het stil 's avonds. Probeer maar eens door Mimbai te fietsen, want dat is heel wat anders dan door Veldhoven te fietsen, thats much more relaxt."
Even later begint Ianhari hard te lachen. "Wat jullie onder 'spicy food' verstaan... Een leuke uitdaging voor als de hele Nederlands groep naar Mumbai komt... Dan zeg je nooit meer dat je hier pittig eten hebt!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden