Met name diesel zorgt na verbranding voor schadelijke fijnstof. FOTO: FreePik
Met name diesel zorgt na verbranding voor schadelijke fijnstof. FOTO: FreePik (Foto: FreePik)

Nederlanders weten weinig over uitstoot eigen auto

Maar liefst ruim 60% van de Nederlanders heeft geen idee wat zijn of haar auto uitstoot aan vuile lucht en schadelijke stoffen, zoals NOx. Sterker nog, hetzelfde aantal weet zelfs niet wat NOx is. Toch denkt 74% na een korte omschrijving dat het redelijk tot zeer schadelijk is voor de gezondheid.

VELDHOVEN - Op de vraag welke stoffen een auto op brandstof uitstoot antwoordt 77% roetdeeltjes, 63% fijnstof en 64% CO2. De schadelijke stof NOx is slechts bekend bij 13% van de ondervraagden, die meededen aan het onderzoek dat PanelWizard afnam in opdracht van Toyota.

Afbraak

NOx is zeer schadelijk voor de gezondheid en wordt gelinkt aan longschade, hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte, naast dat het bijdraagt aan de afbraak van de ozonlaag. Deze stof wordt voornamelijk door dieselauto's uitgestoten. Doordat de verbrandingstemperatuur van een dieselmotor beduidend veel hoger is dan in een benzinemotor kan stikstof zich binden aan zuurstof en ontstaat NOx.

Vrijwel niemand

Uit het onderzoek blijkt verder, dat men niet goed weet welke auto's vervuilend zijn en wat ze uitstoten. Iets meer dan de helft is ervan op de hoogte

9 van de 10 wil best overstappen op een elektrische auto

dat er weliswaar uitstootnormen gelden, maar vrijwel niemand - namelijk 90% van alle deelnemers - weet wat de Euro-normen daadwerkelijk inhouden en wat de verschillen ertussen zijn.

Goede oplossing

Met 80% is de ruime meerderheid het erover eens, dat de lucht schoner moet. 67% vindt dat het inruilen van een diesel voor een hybride auto daarvoor een goede oplossing is, omdat die zuiniger, betaalbaar en veel minder vervuilend zijn. 9 van de 10 ondervraagden zou best willen overstappen op een volledig elektrische auto, maar vind dit nu nog te duur in aanschaf.

Op dit moment rijden er nog ruim 310.000 sterk vervuilende dieselauto's rond in Nederland die onder de Euro 1 t/m 4 norm vallen en daardoor steden niet meer in mogen om ernstige luchtvervuiling in dichtbevolkte gebieden tegen te gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden