Robbert Maatman tijdens zijn promotie op woensdag 8 mei aan de universiteit van Maastricht.  FOTO: MMC.
Robbert Maatman tijdens zijn promotie op woensdag 8 mei aan de universiteit van Maastricht. FOTO: MMC. (Foto: )

Buikwandpijn met stroom te behandelen

Van de redactie

Het buikwandpijnsyndroom ACNES kan in veel gevallen behandeld worden zonder operatie. Zo'n 40% van de patiënten is geholpen met een speciale stroombehandeling rond de beknelde zenuw. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Robbert Maatman in Máxima Medisch Centrum (MMC).

VELDHOVEN - Bij ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome) ontstaat er pijn door een beknelde zenuw in de buikwand. De buikpijn varieert van een milde vorm, tot extreme en onhoudbare pijn. Het is, ook bij artsen, een nog relatief onbekende aandoening. Wat de precieze oorzaak is voor het ontstaan van het ACNES-pijnsyndroom is nog onduidelijk. Wel lijkt er een relatie te zijn met eerdere buikoperaties. De pijn ontstaat meestal zeer plotseling.

Nieuwe behandelmethode

De behandeling van ACNES is afhankelijk van de ernst van de pijn. In eerste instantie wordt gestart met herhaaldelijke injecties voor lokale verdoving. Zo'n 30% van de patiënten is hiermee geholpen, blijkt uit eerder onderzoek. Wanneer dit niet (meer) helpt, wordt vaak een operatie overwogen. "Aan deze behandelmogelijkheden kunnen we nu zogenaamde stroombehandelingen van de zenuw toevoegen. Dit wordt PRF ofwel Pulsed RadioFrequency genoemd", aldus Maatman. Uit zijn onderzoek blijkt dat 40% van de patiënten succesvol behandeld kan worden met deze techniek en dus (voorlopig) geen operatie hoeft te ondergaan.

Samenwerking

Voor het onderzoek werkten chirurg en pijnspecialist nauw samen. Het idee van stroomtherapie bij pijn is niet nieuw: "In de pijngeneeskunde wordt al regelmatig gebruik gemaakt van stroom. Gezien het succes bij andere pijnsyndromen, zijn we het ook bij ACNES gaan onderzoeken. Er was nog geen wetenschappelijk bewijs voor het resultaat van PRF bij deze aandoening", aldus Maatman die blij is een behandeling aan te kunnen bieden, waarmee een groot deel van de patiënten een ingrijpende operatie bespaard kan worden

Robbert Maatman promoveerde op woensdag 8 mei aan de universiteit van Maastricht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden