"Andersom leer ik ook van hún taal en cultuur…" FOTO: Theo van Sambeek.
"Andersom leer ik ook van hún taal en cultuur…" FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: )

'Het is echt heel dankbaar werk'

Mireille Camps

Mijn favoriete plekje is...

Naam?

"Mijn naam is Pieter Michiels"

Geboortedatum?

"Op 2 juli 1977 ben ik geboren."

Woont in Veldhoven in?

"Ik woon sinds 2 jaar in 't Look."

Wat is jouw favoriete plekje?

"Mijn favoriete plekje is het Taalcafé in Bibliotheek Veldhoven."

Waarom?

"Toen ik hier 3 weken woonde, ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Ik heb op dit moment geen betaalde baan en dat was ook de reden waarom ik vrijwilligerswerk ben gaan doen. Door mijn 'talenachtergrond' ben ik hier al gauw bij het Taalcafé Veldhoven terecht gekomen, via Cordaad. Ik voelde me in een warm bad terechtkomen bij de medewerkers van de bibliotheek, Cordaad en de collega's bij de diverse taalcafés. Het contact met hen, maar ook met de mensen die voor het Taalcafé of Café Français komen, is erg leuk. Ik leer steeds meer mensen kennen, waardoor de bibliotheek mijn favoriete plekje is geworden. Ik heb Frans gestudeerd en ben altijd wel met taal bezig. De eerste keer dat ik hier was en ze bij de bibliotheek hoorden dat ik goed Frans sprak, hebben ze me ook meteen gevraagd om eens in de maand voor Café Français gespreksleider te worden. Het is echt heel dankbaar werk om mensen laagdrempelig iets te leren en andersom leer ik ook van hún taal en cultuur. Het is een wisselwerking. De mensen komen van over de hele wereld, bijvoorbeeld expats voor Philips of ASML, maar ook vluchtelingen die de Nederlandse taal willen leren. Je leert de mensen écht kennen en zo is het ook een sociaal gebeuren tegelijkertijd."

Kom je hier vaak?

"Ik kom hier sowieso wekelijks en na een half jaar, werd ik ook nog eens gevraagd om het DigiTaalhuis mee op te zetten, vorm te geven en te bemannen. Dat is een spreekuur om te adviseren als er sprake is van laaggeletterdheid en laag-digitaalvaardigheid."

Neem je weleens iemand mee?

"Ik nodig langs deze weg graag mensen uit, hier te komen."

Nog iets anders over jouw favoriete plekje?

"Na mijn vrijwilligerswerk hier, fiets ik weleens naar Halfmijl - mijn tweede favoriete plekje - om daar wat te mijmeren."

kader

Uw favoriete plekje?

Heeft u ook een favoriet plekje in Veldhoven en wilt u dat delen met de lezers, neem dan via de e-mail contact op met Mireille Camps.

schrijf.mireille@kpnmail.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden