De Kempengalm komt met toneelstuk dat zich afspeelt in de zomer van 1965... FOTO: De Kempengalm.
De Kempengalm komt met toneelstuk dat zich afspeelt in de zomer van 1965... FOTO: De Kempengalm. (Foto: )

Toneelclub De Kempengalm 75 jaar

Ger van Dijk

Voorbereidingen zijn in volle gang

In het najaar van 2019 is het precies 75 jaar geleden dat toneelvereniging De Kempengalm van De Weebosch (gemeente Bergeijk) is opgericht. Voldoende redenen om hieraan ruim aandacht te geven en deze zomer eens 'flink uit te pakken'. De voorbereidingen van een openluchtspektakel op de Weebosch zijn in volle gang.

BERGEIJK - Met heel groot enthousiasme van de leden, vrienden, kennissen, vrijwilligers en diverse instanties zijn de voorbereidingen al vanaf september vorig jaar, gestart. De eerste resultaten zijn al zichtbaar.

Zangvereniging

Het opvoeren van een openluchtspel is voor de Weebosch geen periodieke aangelegenheid en is toch al weer een heel lange poos geleden. Het begint allemaal in 1944 als zangvereniging, vandaar de naam 'Kempengalm'. In die tijd worden nog vaak serenades gebracht bij zilveren en gouden bruiloften en bij andere feestelijke gelegenheden.

Om de kas te spekken gaan de leden naast het zingen van liederen ook toneelspelen. Redenen genoeg om ook 'niet-zangers' te benaderen om mee toneel te gaan spelen. Al snel ontstaat in 1945 het plan om in de mooie natuur vlak bij De Weebosch het openluchtspel 'Kinderen van ons volk' op te voeren van schrijver Antoon Coolen. Dit wordt een groot succes.

Nieuw stuk

Op dit moment telt De Kempengalm 33 trouwe leden waarvan er twee al 51 jaar, een 55 jaar en een al 60 jaar lid zijn. Ook de jonge(re) generatie draagt de toneelvereniging - en met succes - een warm hart toe. De vereniging zoekt steeds naar nieuwe uitdagingen en wederom staat er een groot openluchtspel op stapel waaraan circa 125 vrijwilligers, 25 figuranten en 24 van onze spelers en speelsters hun inspanningen verlenen. Dat toneelstuk speelt zich af in de zomer van 1965. In het anders zo rustige Weebosch, gelegen vlak nabij de Belgische grens lijken de tijden in snel tempo te gaan veranderen. Spannende tijden van onrust en rumoer breken aan…

Meer berichten