Edwin Coppelmans heeft met onder meer de Euonyus een goede vervanger van de buxus. FOTO: Ad Adriaans.
Edwin Coppelmans heeft met onder meer de Euonyus een goede vervanger van de buxus. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Verdwijnt de buxus uit het straatbeeld?

Ad Adriaans

Al enkele jaren teistert de buxusmot de talloze zorgvuldig aangelegde buxushagen en netjes geknipte bollen en andere figuren in tuinen. Langzaamaan zien we de altijd groen blijvende hegjes uit het straatbeeld verdwijnen.

VELDHOVEN - "Wij dachten dat het hier wel zou meevallen", zei Edwin Coppelmans vorig jaar nog. Inmiddels weet de eigenaar van tuincentrum Coppelmans aan de Sondervick wel beter. Zijn familie heeft 9 tuincentra in de regio. In de vestiging in Oss komen enkele jaren geleden al de eerste berichten binnen; de buxusmot rukt rond 2006 vanuit Azië deze kant op. Na Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, volgt de snelle opmars in Nederland.

Meerdere keren

Coppelmans: "Vorig jaar deed de buxusmot in Veldhoven echt zijn intrede merkten we. Je kunt de mot wel bestrijden met een mottenval of een bestrijdingsmiddel, maar dat moet je dan wel blijven doen. Vanaf het moment dat je ze signaleert, een keer of 3 binnen 10 dagen spuiten. 3 maanden later hetzelfde nog eens doen want de mot plant zich meerdere keren per jaar voort."
De mot legt eitjes op het blad en daaruit komen de rupsen tevoorschijn. De rupsjes eten het blad op. Ze worden actief vanaf een temperatuur boven de 10 graden. Vanaf eind augustus vliegt de 2e generatie motten. Daaruit komen ook weer rupsen voort die tot ze in oktober met winterrust gaan van de buxus blijven eten.

Alternatieven

De veilingen bieden nog wel buxus aan, maar Coppelmans koopt ze niet meer in. "Ook bij ons zou de mot er in kunnen komen. Er zijn best wel wat alternatieven zoals de Japanse hulst (Ilex crenata, red.). Deze heeft dezelfde eigenschappen als de buxus, groenblijvend en is ook prima geschikt om er een haag mee te maken. De buxusmot houdt er niet van, maar de Japanse hulst is wel duurder. Ook de Euonyus is een goede vervanger."
Is de buxus desondanks toch een blijvertje? Of verdwijnt de buxus uit het straatbeeld? "Ik denk echt, dat binnen enkele jaren vrijwel niemand nog een buxushaag in zijn tuin heeft."

Niets meer

Bij Groenrijk De Heikant klinken dezelfde geluiden. "Er is geen vraag meer naar buxus, dus we hebben niets meer ingekocht", zegt eigenaar Marco Verberne. Vorig jaar verkocht hij nog veel middelen om de mot te bestrijden of te voorkomen. "De mensen kiezen voor een vervanger omdat ze zien dat de rupsen er al weer zijn. We verkopen nu veel Ilex Crenata en Euonymus Japonicus. Ik verwacht dat het de komende jaren een Ilexmarkt wordt."

Op de foto: Edwin Coppelmans heeft met onder meer de Euonyus een goede vervanger van de buxus

Meer berichten