"We trainen 4x per week, 1 keer 2 uur, 1 keer 3 uur en dan nog twee keer 3,5 uur bij het talentencentrum in Hoofddorp." FOTO: Bert Jansen.
"We trainen 4x per week, 1 keer 2 uur, 1 keer 3 uur en dan nog twee keer 3,5 uur bij het talentencentrum in Hoofddorp." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Toen wilde ik het tòch proberen!'

Hannie Bettgens

Mijn sport is...

De 11-jarige Floor Engelen uit Veldhoven vertelt over haar passie, haar sport. En dat is synchroonzwemmen.

VELDHOVEN - "Ik was eigenlijk niet zo'n zwemmer," zegt Floor over hoe ze erbij is gekomen om te gaan synchroonzwemmen. "Toen wilde ik het tòch proberen."

Erg leuk

Destijds was ze 6 jaar oud, inmiddels zwemt ze al 5 jaar en heeft al sporen al verdient in haar sport. Onlangs is ze als 1 e geëindigd als solo zwemster. "Landelijk ben ik 2e geworden."
Floor zwemt zowel in een team als solo. "Is allebei heel erg leuk. Met de groep zwemmen is leuk, maar alleen zwemmen is ook leuk." Ze kan al haar energie kwijt in de trainingen. "We trainen 4x per week, 1 keer 2 uur, 1 keer 3 uur en dan nog twee keer 3,5 uur bij het talentencentrum in Hoofddorp. Oh ja en dan doe ik nog aan wedstijdzwemmen bij Njord."

Veel trainen

Floor vertelt dat ze altijd met heel veel plezier naar de trainingen gaat. "Dat moet wel want het is best wel zwaar, dus je moet het echt heel graag willen. En om goed te worden en te blijven in synchroonzwemmen, moet je ook veel - blijven - trainen. Je moet bijvoorbeeld lang onder water kunnen blijven."
Trainen en wedstrijden met het team, maakt dat Floor volop plezier heeft. "Het is een teamsport en we lachen heel veel samen. Maar we zijn ook heel serieus. We oefenen veel op techniek; figuren maken in het water die volledig synchroon uitgevoerd moeten worden."
Synchroonzwemmen is volgens Floor eigenlijk 'dansen op muziek in het water'. "Je moet bijvoorbeeld allemaal op je rug in het water liggen en dan allemaal tegelijk je rechtse been omhoog of krom doen. Soms zijn de bewegingen heel langzaam en soms moet je heel veel snelle bewegingen achter elkaar maken."

Niet veel kosten

Elk jaar studeren Floot en haar team een nieuw stuk in. "Daar zitten 2 verplichte figuren in en 6 gelote figuren. Die laatste kunnen per wedstrijd wisselen. Dat maakt dat een uitvoering altijd anders is dan de vorige."
Ze legt uit dat synchroonzwemmen in een team heel anders is dan een solo synchroonzwemmen. "In het team moet alles strak zijn omdat het allemaal tegelijk moet. Bij een solo wedstrijd kan je daar iets vanaf wijken. Zelf vind ik het leuk dat ik, als ik solo zwem, iets sierlijker kan bewegen in het water. Maar ik vind het allebei echt heel erg mooi."
Voor synchroonzwemmen hoeft Floor niet veel kosten te maken. "Tenminste niet om te beginnen. Een zwart badpak en een witte badmuts. Die ben je verplicht om te dragen tijdens een wedstrijd en dat geldt natuurlijk voor alle teams. Daarmee is iedereen gelijk. Voor de solo wedstrijd heb ik wel een mooi glitter badpak. Verder heb je gelatine nodig voor in je haar. En een neusklem... Die heb je bij het synchroonzwemmen echt nodig voor als je op je kop in het water ligt... Zonder neusklem doet het echt pijn."

Meer berichten