Na zijn afscheid van de ZLTO is Hans Huijbers weer vaker op zijn boerderij actief. FOTO: Ad Adriaans.
Na zijn afscheid van de ZLTO is Hans Huijbers weer vaker op zijn boerderij actief. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Ik heb gegeven wat ik had'

Ad Adriaans

Afscheid Hans Huijbers van ZLTO

Meer dan 1.000 handen drukten Hans en Marianne Huijbers op zondag 7 april. Boeren uit het gehele werkgebied kwamen naar Wintelre om afscheid te nemen van de scheidend voorman van de ZLTO.

VELDHOVEN - "Ik heb het met overtuiging en passie gedaan. Ik heb gegeven wat ik had." Met deze woorden neemt Huijbers na 9 jaar op zijn eigen erf afscheid van 'zijn' boeren. Zij betuigen hun dank met een minutenlange staande ovatie. Huijbers wieg staat aan de Dorpstraat in Veldhoven waar zijn ouders destijds een boerderij runnen. Zo'n 55 jaar geleden moest de familie plaatsmaken voor de komst van industrie en vertrekt naar de Merenweg in Wintelre. 40 jaar geleden neemt Hans het melkveebedrijf over van zijn ouders.

Cultuuromslag

Hij is nog net geen 50 als zijn naam veelvuldig wordt aangedragen bij de sollicitatiecommissie die een nieuwe voorman van de ZLTO zoekt. "Ik had niet gesolliciteerd maar werd benaderd voor een gesprek. Na goed overleg met mijn familie besloot ik ja te zeggen. Ik ben nou eenmaal een actieve bestuurder."
Zijn grootste uitdaging? "Binnen de ZLTO zat nog iets van paternalisme. Dat bevoogdend optreden wilde ik niet. Een groot deel van de boeren en tuinders is hoog opgeleid. Die cultuuromslag is uiteindelijk gelukt."
Ook krijgt hij het voor elkaar om de verhouding tussen LTO Nederland en de regionale LTO's te verbeteren.

Verbindingen

Huijbers is sterk in het leggen van verbindingen. Zijn credo is: ben niet tegen de boer, maar met de boer. "Mijn drive is: kijk eens anders naar de boer, hij is niet alleen voedselproducent. Hij is verzorger van dier, plant, bodem en ecosysteem. Boeren houden zich bezig met natuurbeheer, leefbaarheid, biodiversiteit, recreatie en beleving. Ik legde onder meer verbindingen met dierenactivisten en natuur- en landschapsorganisaties."
Boeren moeten meer naar buiten, vindt Huijbers. "We hebben niets te verbergen." Zo opende hij 7 jaar geleden met Hoeve de Nachtegaal een boerderijterras met zichtstal waar bezoekers de koeien en kalveren kunnen zien.

Voortzetten

Elke 2 jaar houdt de ZLTO een congres in de Brabanthallen. Het thema dit jaar: De kracht van het boerenerf. "Ik vond het leuk om in het kader van mijn afscheid het congres op ons erf te houden. Dat was op 4 april. 3 dagen later waren de boeren en tuinders welkom bij ons."

Huijbers is nu weer vaker in rubberlaarzen op zijn erf te zien. Verder richt hij zijn energie op het boerderijterras, samen met echtgenote Marianne en het personeel. Het lijkt erop dat de jongste zoon na zijn opleiding het bedrijf zal voortzetten.
"Momenteel heb ik nog 2 commissariaten. En ik sluit niet uit dat ik nog wel eens op een zeepkist ga staan om het verhaal van de boer te vertellen", besluit hij.

Meer berichten