Na zijn voordracht overhandigt Bas Luiting een usb-stick aan Daan de Kort met daarop het luisterboek: De circulaire economie als lifestyle. FOTO: Ad Adriaans.
Na zijn voordracht overhandigt Bas Luiting een usb-stick aan Daan de Kort met daarop het luisterboek: De circulaire economie als lifestyle. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Bij circulaire economie wordt iets nooit meer afval'

Ad Adriaans.

Aardappels geschild? Zonder erbij na te denken verdwijnen de schillen in de kliko. Al meer dan 10 jaar geleden maakt Bas Luiting kabelgoten van de schillen. Op donderdag 2 mei vertelde hij tijdens de Literaire Borrel van de Veldhovense VVD over de circulaire economie.

VELDHOVEN - Al vanaf 7 juli 2016 houdt de Veldhovense VVD één keer per maand een Liberale Borrel. "Het is een initiatief van de VVD fractie. We geloven in de kracht van de herhaling. Elke 1e donderdag van de maand houden we deze bijeenkomst. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom en om 20.00 uur beginnen we. Er is altijd een spreker. In het verleden haalden we onder meer Onno Hoes, Ivo Opstelten en Toine Manders naar Veldhoven. Meestal benader ik de spreker zelf, ik heb een groot netwerk", zegt wethouder Daan de Kort.

Met Bas Luiting benadert De Kort deze keer iemand van buiten de politiek. "Circulariteit is steeds meer in het nieuws. Luiting kan er uren over vertellen." Zoveel tijd krijgt de Oirschottenaar in Inn de Molenberg niet, maar zijn boodschap komt wel over. Zijn wij in staat om de komende halve eeuw zodanig met grondstoffen om te gaan dat ze niet vernietigd hoeven te worden, luidt zijn definitie van de circulaire economie. "De afgelopen halve eeuw nam de verspilling toe. Dat gebeurde daarvoor niet, maar zie wat er tegenwoordig in de milieustraten wordt weggegooid... Hout is voor mij bijvoorbeeld iets wat nooit verloren hoeft te gaan." Luiting vindt, dat we moeten leren om door een andere bril naar dingen te kijken. "Heel veel dingen kun je herstellen. En ontwerpers moeten producten zodanig ontwerpen dat elk onderdeel ervan een oneindig aantal nieuwe levens krijgt. Bij circulaire economie wordt iets nooit meer afval."

Luiting voorspelt dat een sloper over 5 of 6 jaar geld zal moeten betalen om grondstoffen mee te mogen nemen. "Slopers zien oude kabelgoten als oud ijzer. Maar je kunt ze ook schoonmaken en opnieuw gebruiken. Er is al een bedrijf in ons land dat van oude bitumen weer nieuwe bitumen maakt. Als dit systematisch en op grote schaal gaat gebeuren, kan het lucratief zijn. Circulaire economie gaat niet vanzelf, maar de aanhouder wint", besluit de spreker. In zijn vorig jaar verschenen boek De circulaire economie als lifestyle draagt Luiting zijn circulaire boodschap uit. Onlangs heeft hij het ingesproken om het als luisterboek aan De Kort aan te bieden.

Meer berichten