Brabantse luchtkwaliteit laat te wensen over...
Brabantse luchtkwaliteit laat te wensen over... (Foto: Onbekend)

Schone lucht... Stof om toch eens over na te denken!

Mieke van de Ven

Hoe schoon is de lucht in Brabant eigenlijk? En wat betekent luchtverontreiniging voor de gezondheid?

VELDHOVEN - In Nederland overlijden elk jaar 12.000 mensen vroegtijdig door inademing van ongezonde lucht, geeft het Longfonds aan. En jaarlijks zijn er 16.000 spoedopnames in het ziekenhuis als gevolg van verontreinigde lucht. Fijnstof en ultrafijnstof zijn daarbij verreweg de grootste veroorzakers.

Negatief effect

Fijnstof komt in de longen en veroorzaakt daar ontstekingen. Ultrafijnstof, het kleinste deeltje fijnstof dat vooral wordt uitgestoten door vliegtuigen, komt via de longen ook in de bloedbaan terecht. Het brengt schade toe aan de bloedvaten, het hart en de hersenen.
Luchtverontreiniging in het algemeen heeft een negatief effect op het geboortegewicht en de cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Dat is het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken, maar ook zaken als waarnemen, denken, taal, geheugen en concentratie. Luchtverontreiniging veroorzaakt bij kinderen astma, allergieën en luchtweginfecties, zo geeft hoogleraar en professor Bert Brunekreef aan in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (2018;162:D2615).

Meten is weten

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 2005 de maximum toelaatbare waarde van fijnstof een advieswaarde gegeven van 10 µg/m3. Denk nu niet dat het mooie, groene zuidoost Brabant hieraan voldoet, want de luchtkwaliteit hier is zelfs slechter dan die van de Randstad. In Nederland - en dus ook in Brabant - liggen de waarden van fijnstof echt veel hoger dan de aangeven advieswaarde, afgegeven door de WHO.

Accepteren

Gaat het om fijnstof en ultrafijnstof, dan is het vliegverkeer wel de grote vervuiler, maar... Alle Nederlanders betalen BTW en accijns op de brandstof voor de auto, maar de kerosine voor vliegtuigen wordt niet belast. Zou het niet eerlijker zijn die vervuiler ook evenredig te belasten? De opbrengst kan dan besteed worden aan schonere manieren van reizen, zoals met de trein.
Dit jaar neemt de minister van Infrastructuur en Waterstaat beslissingen over het aantal vliegbewegingen van Eindhoven Airport. Voor de actiegroep 'Vluchten Kan Niet Meer', is uitbreiding van het aantal vluchten geen optie. Die wil schone lucht. Voor alle Brabanders en voor al hun kinderen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden