Bezoeken aan andere dementheken is verhelderend geweest voor Carolien van der Heijden en Rob Smetsers. "Toen wisten we zeker dat we het moesten doen en hoe we het wilden doen." FOTO: Ad Adriaans.
Bezoeken aan andere dementheken is verhelderend geweest voor Carolien van der Heijden en Rob Smetsers. "Toen wisten we zeker dat we het moesten doen en hoe we het wilden doen." FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Behoefte aan dementheek leeft al lang'

Ad Adriaans

Al jaren ontplooien de bibliotheek en SWOVE gezamenlijk activiteiten, onder meer op het gebied van eenzaamheid en dementie. Met de komst van een dementheek wordt hieraan weer een hoofdstuk toegevoegd.

VELDHOVEN - "De behoefte aan een dementheek leeft al lang", zegt Rob Smetsers, adviseur Sociaal Domein van de bibliotheek. "Uit onderzoek blijkt dat de ziekte dementie toeneemt, onder andere omdat we steeds ouder worden."

Carolien van der Heijden is adviseur Welzijn, Wonen en Zorg bij SWOVE. Zij is kartrekker van Dementievriendelijk Veldhoven. Zij weet dat de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is. "Dat komt door de vergrijzing. Op de 2e plaats staat vasculaire dementie. Die wordt veroorzaakt door slechte doorbloeding van de vaten.

Bezoeken aan andere dementheken in Brabant is verhelderend geweest voor het tweetal. "Toen wisten we zeker dat we het moesten doen en hoe we het wilden doen." Van de gemeente werd een subsidie van 10.000,00 euro ontvangen uit de Experimenteerruimte Versterken Vitale Samenleving om de dementheek op te zetten. De voorziening komt op de begane grond van de bibliotheek bij de doorgang naar het gemeentehuis. Op een wand komt de tekst: 'Lezen, ontmoeten, beleven en verbinden'. De bezoeker kan er terecht voor een praatje of met vragen. Ook kan een boek of film geleend of met een vrijwilliger een activiteit ondernomen.
Smetsers: "Jaren geleden hebben we al een themacollectie rondom dementie samengesteld, vooral gericht op mantelzorgers. Deze collectie 'Levend verleden' bevat onder meer herinneringskoffers. Ook voor kinderen zijn er boeken aanwezig. Daarin wordt uitgelegd wat dementie is en waarom opa of oma zich anders gedraagt."
Naast puzzels en spellen staan er ook een belevenistafel, een relaxstoel met speakers in de rugleuning en virtual reality brillen op het verlanglijstje. "De belevenistafel komt er zeker", zegt het duo beslist.

SWOVE zoekt nu voor 2 dagdelen vrijwilligers die iets willen betekenen voor mensen met dementie. Van der Heijden: "Wij bieden ze onder meer scholing aan om signalen van beginnende dementie op te vangen. Daarnaast kunnen ze altijd terugvallen op SWOVE."

De dementheek is een aanvulling op de activiteiten van SWOVE en de bibliotheek rondom dementie. Het plan is in september te starten. Mensen die als vrijwilliger in de dementheek willen werken, contacteren Carolien van der Heijden, T. (040) 254.00.66. - E. c.heijden@swove.nl.

Meer berichten