"Volleybal is zo'n leuk spel! Ja kan het op alle niveaus spelen. Van jong tot oud, van recreant tot wedstrijdspeler. Kom gewoon eens een keer meedoen."
"Volleybal is zo'n leuk spel! Ja kan het op alle niveaus spelen. Van jong tot oud, van recreant tot wedstrijdspeler. Kom gewoon eens een keer meedoen." (Foto: )

'Geen enkele wedstrijd is hetzelfde'

Hannie Bettgens.

Mijn sport is...

"Yes, we zijn kampioen." Het Dames 1-team van Nuvoc is kampioen geworden en gaat daardoor volgend jaar 3e divisie spelen.

VELDHOVEN - Het Dames 1-team bestaat uit 12 speelsters, in een wedstrijd staan 6 speelsters in het veld. Voor dit gesprek schuiven Anita, Lisa en Kyra aan en zij vertellen over hun sport: volleybal.

Scoren

"Waarom we volleybal spelen? Voornamelijk omdat er een netje tussen hangt", lachen de dames. "Geintje natuurlijk maar wel waar. Volleybal is geen contactsport, wel een echte en hechte teamsport. Dat zie je ook als we aan het spelen zijn. Dan juichen we veel, we klappen veel en hebben elk jaar een toepassende yell. Afgelopen seizoen was dat 'Go Shark!' (Ga Haai! - red.). Een mooie manier om elkaar op te peppen en daarmee te proberen de teamspirit omhoog te krikken waardoor we attent en alert zijn. Daarmee staan we met zijn allen op scherp en zijn we gefocust op scoren. En scoren is winnen."

Het team traint 2 avonden per week. Dan wijkt alles. Kyra: "We zijn het tegenover onszelf en het team verplicht om aanwezig te zijn. Iedereen in het team heeft zijn eigen positie in het veld, waardoor het lastig spelen is als iemand op die positie ontbreekt."

Helicopter

Het gehele team telt 2 spelverdelers, 3 aanvallers, 3 middenaanvallers en 2 libero. Anita: "Ik ben een spelverdeler en ben eigenlijk de schakel in het spel en sta met een soort helicopterview in het spel. Ik geef aan waar mijn aanvallers een bal kunnen verwachten door een goed setup te geven, waardoor de aanvaller de bal af kan maken door te scoren. We maken elkaar door middel van handgebaren duidelijk welke kant we kiezen, waar iemand moet staan enzovoort. Dat zijn tekens die we afgesproken hebben en posities waar we op trainen op onze trainingsavonden."

Tactisch

De dames geven aan dat volleybal een spel is met inhoud. Lisa: "Geen enkele wedstrijd is hetzelfde. Elke tegenstander is anders. Je speelt 4 sets en moet blijven gaan, kijken naar de tegenpartij, waar moet je de blokkades neerzetten. Het is continu schakelen en daarbij toch je eigen spel proberen te blijven spelen. Daarvoor moet je soms slim doch tactisch spelen."
Een wedstrijd bestaat uit 4 sets tot 25 punten. Bij gelijk aantal sets volgt een 5e set tot 15 punten. "Een wedstrijd kan doordoor echt heel lang duren, vooral als er lange rally's gespeeld worden. Die zijn leuk en spannend en als je wint, geeft dat echt een kick."

Doordat er 6 spelers in het veld staan zitten er ze op de bank, klaar om in te stappen. "Soms is het oké als je er even uit moet, maar op de bank zitten is echt het vervelendste wat er is. Ik wil in dat veld staan en deelnemen aan de wedstrijd." Vervolgens zegt ze lachend: "Maar ja, dat willen we allemaal en dat gaat nou eenmaal niet."

Meer berichten