De Veldhovense Nathalie Franken heeft veel compassie met zwerfkatten. Haar Stichting Poezenbende is te volgen via Facebook. Mailen voor info kan via nathaliefranken79@hotmail.nl; bellen kan op (06) 27.407.553.
De Veldhovense Nathalie Franken heeft veel compassie met zwerfkatten. Haar Stichting Poezenbende is te volgen via Facebook. Mailen voor info kan via nathaliefranken79@hotmail.nl; bellen kan op (06) 27.407.553. (Foto: )

Op weg naar een gouden mandje

Hannie Bettgens

"In de 4 jaar dat we bestaan is het aantal zwerfkatten in het Citycentrum teruggebracht van 15 naar 0." Oprichtster Nathalie Franken van Stichting Poezenbende vertelt over het belang van de opvang voor zwerfkatten.

VELDHOVEN - De Veldhovense Nathalie Franken heeft veel compassie met zwerfkatten. "Waarom? Voor kittens en gewonde poezen is er hulp. Een zwerfkat wordt niet als sociaal gezien waardoor ze niet in een reguliere opvang komt. Zwerfkatten zijn inderdaad niet de meest sociale dieren die er zijn. Vaak schuw en moeilijk te benaderen."
In het Citycentrum woonde een groep van 15 zwerfkatten, inclusief kittens. "We hebben er 2,5 jaar over gedaan ze allemaal te vangen maar het is wel gelukt." Ook op andere locaties in Veldhoven worden door de Stichting zwerfkatten gevangen. "We treffen niet altijd de meest gezonde katten aan en meestal zijn ze niet gesocialiseerd. Van de katten die we opvangen proberen we eerst het vertrouwen te winnen. Dat kost veel geduld en doorzettingsvermogen. De katten halen uit en blazen. Daar ben ik 24/7 mee in de weer. Pas als ze dat vertrouwen in je hebben kan je starten met een behandeling om ze beter te maken."
Elke geredde zwerfkat wordt gecastreerd of gesteriliseerd. "Daarmee kun je de overlast beperken, maar de meeste katten worden door ons gesocialiseerd waardoor ze geplaatst kunnen worden, of zoals wij zeggen, gered zijn van een ellendig bestaan en op weg naar een gouden mandje."
Het team van Stichting Poezenbende telt 8 personen. "Allemaal vrijwilligers begaan met het lot van zwerfkatten. We zouden nog veel meer katten kunnen helpen, maar het ontbreekt ons aan de nodige gastgezinnen voor de opvang. Als iemand zich geroepen voelt om als gastgezin iets te betekenen voor Poezenbende, dan ben je van harte welkom."
Nathalie Franken geeft aan dat opvangen een zware taak is. "Vooral als een katje extra zorg nodig heeft door ziekte of een aandoening. Er volgen dierenartsbezoekjes, soms specialistische hulp. De stichting betaalt wel de kosten, maar het kost je daarnaast zelf ook veel tijd om een opvangpoes tot herplaatsing te krijgen. Dankbaarheid is de betaling."
De Stichting draait volledig op donateurs en giften. "Alles moet betaald worden; dierenartsen, medicijnen, voer, krabpalen... We zoeken daarom altijd mensen die iets voor de stichting willen betekenen. Of dit nu als gastgezin is of iemand die iets wil maken wat voor ons verkoopbaar is. Denk daarbij aan kaarten, sleutelhangers, gehaakte katjes, alles is welkom."

Meer berichten