Op Tweede Paasdag, maandag 22 april, viert Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap.
Op Tweede Paasdag, maandag 22 april, viert Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap. (Foto: )

Dag van het Landschap: op stap met de boswachter

Van de redactie

Op Tweede Paasdag, maandag 22 april, viert Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap. Dit jaar staan de Brabantse zandpaden centraal. Niet alleen de mens is van zandpaden afhankelijk (geweest), ook vele dieren- en plantensoorten floreren bij de aanwezigheid van de zandpaden en -paadjes in onze natuurgebieden. Tijdens de Dag van het Landschap nemen de gidsen belangstellenden mee naar het Beleven en horen zij van alles over de biodiversiteit en de historie van zandpaden.

VELDHOVEN - Tijdens de Dag van het Landschap nemen de gidsen belangstellenden mee naar het Beleven en zij horen van alles over de biodiversiteit en de historie van zandpaden. Ondertussen genieten ze ook van het prachtige voorjaarslandschap dat aan hen voorbij trekt. Voor of na de wandeling is het heerlijk vertoeven bij de Hollandershoeve in Reusel.

Beleven

Vanaf de Hollandershoeve wandelt u met gemak naar het Beleven. De uitspraak gaat vaak fout, maar met een streepje ertussen gaat het beter: Bele-ven. Er valt hier inderdaad veel te beleven, zeker als je vogelaar bent. En dan te bedenken dat hier 10 jaar geleden alleen maïsakkers en grasland lagen! Rond de nieuw gegraven vennen zijn veel zandpaden behouden gebleven. Ze worden omringd door breed uitgegroeide bremstruiken, waaruit de geelgors zijn weemoedige lied zingt.

Gratis wandelexcursies

Tijdens de Dag van het Landschap kunen belangstellenden op 14 locaties meewandelen met de boswachter. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

De excursies starten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Om 12.00 uur is ook een kort wandelrondje met de boswachter mogelijk. Deelname aan de wandelingen is gratis en reserveren is niet nodig. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet meewandelen. Adres en parkeren: De Hollandershoeve, Turnhoutseweg 46 in Reusel.

Liever zelf op pad zonder gids? Dat kan met 'Vossenstreken', de wandelapp voor kleine én grote avonturiers. Bij het Beleven zijn de volgende drie routes kiezen: 'Hoeven en Herkauwen', 'Boerenvogels', 'Jagen en Verzamelen'. Nieuwsgierig? Zie www.vossenstrekenapp.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden