"Qua aanpassingen is autorijden geen probleem, maar het aanpassen van een motor is van een heel andere orde." FOTO: Bert Jansen.
"Qua aanpassingen is autorijden geen probleem, maar het aanpassen van een motor is van een heel andere orde." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Motorrijden, óók met een beperking!

Hannie Bettgens.

Brabantse toertocht SMvG

Stichting Mobiliteit voor Gehandicapten (SMvG) verzorgt zaterdag 15 juni een mooie en gezellige motortoertocht van 125 kilometer door Brabant en een klein gedeelte van België. Wie rijdt mee?

VELDHOVEN - Wie meerijdt in deze toertocht, die steunt de Stichting Mobiliteit voor Gehandicapten (SMvG). Penningmeester en ervaringsdeskundige Leerdert Poortenaar legt uit waar de stichting voor staat. "We willen graag bekendheid geven aan de stichting. Mensen met een lichamelijke beperking moeten weten dat je ook met een beperking motor kunt rijden. Zelf ben ik klein... 1.28 meter groot. Qua aanpassingen is autorijden geen probleem, maar het aanpassen van een motor is van een heel andere orde."

Klinkt eenvoudig...

Poortenaar is nu 52. "In mijn 35e levensjaar heb ik mijn droom uit mogen laten komen. Ik ben motor gaan rijden. Het heeft wat voeten in de aarde gehad... Maar uiteindelijk heb ik mijn papiertje gehaald! Vanaf die tijd heb ik mooie dromen mogen beleven door met de motor lange tochten te maken. Met mijn vrouw achter op de buddy zijn we onder andere door Ierland en Schotland gezworven. Ook voor mijn vrouw een veraangenaming van ons leven; zij is namelijk ook klein, zelfs maar 1.20 meter groot. Niet gemakkelijk voor haar om achter op de motor te komen, maar daar hebben een simpele oplossing voor bedacht. Aan mijn jack zitten lussen genaaid waar mijn vrouw zich aan omhoog kan trekken."
Motorrijden met een beperking... Vaak wordt gedacht dat de wet het niet toestaat. Of lijkt het bijvoorbeeld heel gevaarlijk om met één arm en orthese of prothese motor te rijden. "In mijn geval heeft het 7 maanden geduurd voordat mijn motor klaar was om op te gaan rijden. Vooraf is mijn bekwaamheid getest door het CBR, dat is wel de eerste vereiste. Daarna moest mijn motor worden aangepast. Met mijn voeten aan de grond en de motor zijwaarts op kunnen vangen. Klinkt eenvoudig, maar het bouwen is samen met een revalidatiearts en meerdere deskundigen in 7 maanden tijd gelukt en goedgekeurd door het RDW."

Ultieme droom

De stichting bestaat uit ervaringsdeskundigen met een beperking en willen hun kennis en ervaring graag delen met iedereen die gelooft in de passie van motorrijden. De SMvG helpt mensen met een beperking op de motor te komen, maar het gevolg daarvan is belangrijker: dat mensen met een beperking door een ziekte of een ongeluk weer volledig mee doen in de maatschappij. Voor velen is (weer) veilig en legaal kunnen motorrijden de kroon op hun revalidatie, de ultieme droom. Zittend op de motor hebben ze géén beperkingen meer.

Vertrek- en eindpunt zaterdag 15 juni is MotoPort Veldhoven. Deelname alleen mogelijk na vóórinschrijving. Deelnamekosten bedragen 25,00 euro. Meer informatie op

www.smvg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden