"Ik vermoed dat we van naam gaan veranderen en de winkel zal dan een gedaantewisseling moeten ondergaan." FOTO: Bert JAnsen.
"Ik vermoed dat we van naam gaan veranderen en de winkel zal dan een gedaantewisseling moeten ondergaan." FOTO: Bert JAnsen. (Foto: Bert Jansen)

'Hier verandert er dus echt niets'

Hannie Bettgens

Intertoys in 't City gewoon open!

"We blijven gewoon open!", aldus winkelier Mark Schoones van Intertoys in het City Centrum. "Wij zijn een onafhankelijke winkel, zodat we niet getroffen worden door het faillissement van Intertoys."

VELDHOVEN - Mark Schoones zegt dat er dagelijks klanten binnenlopen die hun ongerustheid uitspreken. "Gaan jullie echt dicht? Waar moeten we nu naartoe? Ik kan daar heel kort in zijn: Hier verandert er dusecht niets! Klanten kunnen ook de komende jaren rekenen op onze kennis, kunde en service."

Afwachten

Opa Leo en oma Riek de Hondt zijn 50 jaar geleden de speelgoedwinkel gestart. "Dat was op de Mira. Toen het CityCentrum gebouwd is, zijn ze daarnaartoe getrokken, in het pand waar nu de Etos is gehuisvest. "
De winkel heet dan nog De Speelboom. "In 1995 is de City Passage gebouwd en zijn mijn grootouders met mijn ouders René en Jolanda Schoones, die toen al in de winkel werkten, daarheen verhuist. Vanaf dat moment zijn we franchisenemer van Intertoys geworden."
Of de naam Intertoys op de gevel blijft staan, weet Schoones nog niet. "Geen idee hoe het allemaal gaat lopen. Ik vermoed dat we van naam gaan veranderen en de winkel zal dan een gedaantewisseling moeten ondergaan. Maar op dit moment is daar nog helemaal niets over bekend. We wachten het maar af."

Paplepel

De hele familie is er trots op dat ze al 50 jaar ondernemer zijn in Veldhoven. "Als familiebedrijf. Zelf ben ik opgegroeid tussen het speelgoed. Ik zeg wel eens, dat ik in de speelgoedwinkel ben geboren. En dat ik hier in de winkel terecht ben gekomen, beschouw ik als
vanzelfsprekend. Ik ben van kleins af aan gefascineerd door speelgoed. Ik ben er mee opgegroeid. Als klein manneke ging ik altijd met opa met de bus mee. Spullen uitzoeken en ophalen. Heel spannend was het eindejaar... Het ophalen van het vuurwerk. Een hele andere tijd! Toen werd vuurwerk nog gewoon aan de toonbank verkocht."
Met de paplepel ingegeven wat het vak inhoudt, vind Schoones een voordeel. "Je weet precies waarover je het hebt. In de 50 jaar dat we bestaan, hebben we een groot netwerk opgebouwd waarop we dagelijks terug kunnen vallen. Heel handig als je goed in wilt spelen op de nieuwste rages en trends. Regelmatig hebben we dan ook een primeur in onze winkel. Zo waren we de eerste winkel in Nederland
waar de spinners te koop waren. Dat maakt ons wel trots."

3 generaties

Opa is helaas overleden maar Oma Riek is nog vaak in de winkel te vinden. "En iedereen kent oma! Ze houdt alles ook bij, hoor! Ze kent de klanten en de klanten kennen haar."
Schoones, lachend tot slot: "Moet je eens met oma over de markt lopen, dat kun je niet zomaar even doen, daar moet je de middag voor uittrekken. Maar het doet goed, dat we zo goed gezien zijn in Veldhoven; 3 generaties Veldhovenaren in hart en nieren."

Meer berichten