Driek van de Vondervoort en wethouder Hans van de Looij onthullen de nieuwe sticker op de container bij de mfa Noord. FOTO: Ad Adriaans.
Driek van de Vondervoort en wethouder Hans van de Looij onthullen de nieuwe sticker op de container bij de mfa Noord. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Vekemansfonds schept duidelijkheid

Ad Adriaans

Nieuwe stickers op containers

De 40 containers van de Stichting Pastoor Vekemansfonds worden voorzien van nieuwe stickers. Met afbeeldingen en in 2 talen wordt duidelijk gemaakt wat er in de containers mag, en wat niet.

VELDHOVEN - Een kapotte sok, afgedankt ondergoed, of een versleten theedoek. Zonder erbij na te denken, verdwijnt dit textiel maar al te vaak in de grijze container. Toch ligt er voor dit restafval nog een 2e leven in het verschiet.

20 cent per kilo

Het Vekemansfonds heeft als doel zoveel mogelijk textiel op te halen zodat de zusters Ursulinen hun mooie werk in India kunnen doen. In 2018 haalde het Belgische bedrijf Moeskops Textielrecycling ruim 200.000 kilo textiel uit de containers. "Wij krijgen er 20 cent per kilo voor. Moeskops sorteert alles in 40 verschillende stromen. De beste kleding gaat naar het buitenland, onder meer naar India. Echt niet meer te gebruiken textiel krijgt altijd nog een 2e leven in producten voor onder meer geluidsisolatie", weet Driek van de Vondervoort, voorzitter van het Vekemansfonds.
Uit onderzoek van de gemeente in het voorjaar van 2018 blijkt dat 6% van het restafval textiel en schoenen zijn. Op een totaal van 5 miljoen kilo restafval per jaar is dat per persoon gemiddeld 6,8 kilo. Dat betekent dat er jaarlijks meer textiel in de grijze kliko's verdwijnt dan dat het Vekemans inzamelt. De kosten van het inzamelen, vervoeren en verbranden van de inhoud van de grijze kliko's berekent de gemeente door in de afvalstoffenheffing aan alle inwoners.

1 of 2 keer

Met de nieuwe stickers schept het Vekemansfonds meer duidelijkheid over wat er allemaal in de textielcontainers mag. De meeste daarvan staan in Veldhoven, maar ook in Steensel, Eersel en Reusel. Van de Vondervoort: "We proberen in de Kempen nog een 5-tal extra containers te plaatsen op particulier terrein."
De firma Moeskops maakt 2 tot 3 keer per week een rondgang langs de containers. De slechte exemplaren worden gaandeweg vervangen door een nieuw model. Wethouder Hans van de Looij onthult woensdag 10 april de eerste sticker op de container bij de mfa Noord. De nieuwe stickers zijn geschonken door het in Veldhoven gevestigde bedrijf Stickerkoning B.V. Op de stickers staat het telefoonnummer van Frans Klaasen. De Oerlese vrijwilliger beheert de containers. Klaassen daarover: "Maandelijks word ik wel 1 of 2 keer gebeld. Laatst had ik nog iemand, die met zijn oude beddengoed ook het nieuwe in de bak gegooid. En ja, dan bellen ze mij om de container open te maken. Ook controleer ik de containers doorgaand op roestvorming."

Meer geld

Wethouder Van de Looij spreekt van een win-win situatie. "De gemeente hoopt op minder restafval en meer textiel in de containers van het Vekemansfonds zodat zij meer geld aan haar goede doelen kan besteden. De sticker moet daaraan een bijdrage leveren."

Meer berichten