Marcel Delhez, burgemeester van Veldhoven: "De vernieuwingsdrang die 't Oude Slot heeft met respect voor het verleden en samen met de vrijwilligers past ook heel goed bij mij." FOTO: Ad Adriaans.
Marcel Delhez, burgemeester van Veldhoven: "De vernieuwingsdrang die 't Oude Slot heeft met respect voor het verleden en samen met de vrijwilligers past ook heel goed bij mij." FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'In Veldhoven is alles dichtbij!'

Ad Adriaans.

Interview met Marcel Delhez, burgemeester van Veldhoven

In september 2018 is hij door de gemeenteraad van Veldhoven voorgedragen om burgemeester te worden. Op 27 november 2018 is hij ook daadwerkelijk benoemd als burgemeester van Veldhoven. Hoe gaat het hem nu, bijna 5 maanden later. Een interview met Marcel Delhez.

Hoe is u de ontvangst in Veldhoven bevallen?

"Ik - maar ook familie, vrienden en oud-collega's uit Noord-Beveland - was onder de indruk van het warme welkom, zowel tijdens de bekendmaking als de installatie."

Kunt u wat vertellen over de kennismakingsperiode tot nu toe?

"Inmiddels heb ik met heel veel Veldhovenaren kennisgemaakt. Daarbij hielp het dat ik de nieuwjaarsbijeenkomst meteen kon meemaken. Ik heb toen heel veel mensen de hand geschud. In de maanden erna heb ik veel Veldhovense verenigingen en bedrijven (groot en klein) bezocht of ze zijn bij mij geweest. Ik besef dat ik al veel mensen heb gesproken maar ook nog heel veel niet."

Welke bezoeken hebben een grote indruk op u gemaakt?

"De bezoeken aan de jubilerende huwelijken zijn altijd leuk. Mensen die al heel lang in Veldhoven wonen en mij iets kunnen vertellen over het Veldhovense leven. Maar ook de bezoeken aan ASML, MMC en het midden- en kleinbedrijf laten zien dat er veel samenwerking is in de Veldhovense gemeenschap. Dat merkte ik ook bij de bezoeken aan zorgorganisatie Severinus; ze doen volledig mee in de samenleving en voegen echt iets toe."

Hoe heeft u de contacten met de Veldhovenaren ervaren?

"Ik heb tijdens de nieuwjaarsreceptie inwoners uitgenodigd een boterham met me te eten. Dat mag bij mij in het gemeentehuis, maar ook op een plek bij inwoners thuis. Een aantal heeft daarvan gebruikgemaakt. Dat leverde leuke informele gesprekken op. Ook heb ik op een dinsdagmiddag meegewandeld met GVAC. Een grote groep die twee keer per week in de omgeving een mooie wandeling maakt. Dan hoor je veel over de omgeving maar ook wat er in Veldhoven leeft."

Wat is het grote verschil tussen uw vorige gemeente en Veldhoven?

"Op Noord-Beveland is veel ruimte. Je beleeft met de vele vergezichten en mooie luchten in de polders of tijdens een wandeling op het strand veel dagen als een minivakantie. In Veldhoven is veel meer bedrijvigheid en dynamiek; alles is dichtbij."

Mist u iets uit uw vorige werkomgeving, en zo ja wat en waarom?

"Missen is een groot woord. Ik had niet voor niets gesolliciteerd naar de functie in Veldhoven. Maar de heel korte lijnen in het gemeentehuis en tussen inwoners en bestuur zijn wel uniek. Wat ik niet mis, is bemoeienis van de provincie met de gemeente. In Brabant staat de provincie iets meer op afstand. Maar ze zijn er natuurlijk wel als je ze nodig hebt, zoals bij de afspraken over het verkeer en bereikbaarheid van de Run."

Heeft u al iets gezien in Veldhoven waarop u trots bent, en zo ja waarom?

"Ik denk dat Veldhoven trots mag zijn op het dorpse karakter en daarnaast toch alle voorzieningen heeft. We kennen veel verenigingen met heel veel vrijwilligers. Dat vind je normaal in het dorpsleven. Mensen hebben nog iets voor elkaar over. Dat moet je koesteren."

Wat vindt u van het lokale winkelaanbod?

"Wij wonen nog tijdelijk in de Kromstraat waar je alle dagelijkse boodschappen kunt doen maar ook leuke boetiekjes hebt met een aanbod dat echt anders is dan dat van de grote winkelketens. Het Citycentrum vult het winkelen dan ook mooi aan. We hoeven Veldhoven niet uit om alles geregeld te krijgen voor onze nieuwe woning. Alleen voor een lamp in de hal zijn we bij toeval ergens anders uitgekomen."

Heeft u ook al kennisgemaakt met het verenigingsleven?

"Samen met Martine tennis ik bij VLTC. Toen we hier kwamen wonen hebben we gezegd dat we gaan tennissen bij de club die het dichtste bij is. Daarnaast doe ik een of twee keer per week aan spinning op de sportschool. Andere verenigingen zal ik zeker bezoeken de komende tijd. Maar het zijn er vele dus het kan wel eventjes duren voordat ik ze allemaal bezocht heb."

Hoe is het carnaval in Rommelgat bevallen?

"Na mijn verblijf in Zeeland keek ik echt weer uit naar carnaval. Op vrijdag zijn we in de tent geweest bij Luidkeels; erg druk maar vooral gezellig. Op zaterdag natuurlijk bij de sleuteloverdracht in De Schalm en op zondag bekeken we de optocht. Carnaval leeft echt nog wel bij de inwoners en ik denk dat het SOK goed op weg is met de vernieuwing die ze willen."

Heeft de huizenjacht al resultaat gehad?

"Jazeker. We hebben veel huizen bekeken. Daardoor hebben we de wijken ook beter leren kennen. Dat de druk op de huizenmarkt groot is hebben we ook gemerkt. Voor populaire huizen moest je bijna meteen een bod doen. Maar het is gelukt. We gaan nu het nieuwe huis naar onze zin maken."

Voelt uw echtgenote zich al thuis in Veldhoven?

"Martine voelt zich hier al goed thuis. Ze is lid van de wandelgroep van de atletiekvereniging en samen met mij lid van VLTC. Eind maart is ze gestart als secretaresse bij Libra Revalidatie & Audiologie waar ze het managementteam ondersteunt. Terug naar de veiligheidsregio waar ze tien jaar werkte kon niet meer; ik ben daar ook bestuurder van. Maar het is helemaal goed gekomen. Uiteindelijk moest zij iedere keer mee verhuizen en een nieuwe baan zoeken."

Als fotolocatie koos u voor Museum 't Oude Slot. Vanwaar deze keuze?

"Het ligt in een prachtige rustgevende omgeving midden in Zeelst waar de geschiedenis van Veldhoven tot leven komt. Om te begrijpen waar je heen moet, zal je moeten weten waar je vandaan komt."

Meer berichten