Henrie Doreleijers.
Henrie Doreleijers. (Foto: )

Henrie Doreleijers over vrijheid tijdens 'Mensen van Veldhoven'

Op donderdag 11 april vertelt oud-Veldhovenaar en veteraan Henrie Doreleijers tijdens Mensen van Veldhoven LIVE over vrijheid, zijn uitzendingen naar Bosnië in 1996 en 1998 en de zorg voor veteranen.

VELDHOVEN - Zijn optreden is het startpunt van een jaar vol activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding. Samen met de veteraan staat ook Wiel Berden, voorzitter van de werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrij, op het podium. Hij vertelt over de viering van 75 jaar vrijheid in Veldhoven met een uitgebreid activiteitenprogramma.

Werkgroep

Verschillende partijen in Veldhoven hebben de handen ineen geslagen in de werkgroep Veldhoven 75 jaar Vrij. De werkgroep organiseert verschillende activiteiten om te vieren dat Veldhoven 75 jaar vrij is. De meeste activiteiten vinden plaats rondom 18 september, de dag waarop Veldhoven werd bevrijd. Een flink aantal partijen is bij het initiatief betrokken. In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van de vier culturele instellingen (Art4U Kunsteducatie, de Bibliotheek Veldhoven, Museum 't Oude Slot en Theater de Schalm), Werkgroep Herdenkingen Veldhoven 4 mei en 17 september en de heemkundekringen Zeelst Schrijft Geschiedenis en Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken.

Activiteiten

Om het belang en waarde van vrijheid aan te geven, staan er behoorlijk wat activiteiten op het programma. Zo worden er lezingen gegeven door Europarlementariër Bart Staes op het Sondervick College, gaan leerlingen van het basisonderwijs naar educatieconcerten en komen er veteranen bij hen in de klas. Concerten met als thema vrijheid, waar ze uitleg krijgen over het thema. Ook wordt de theatervoorstelling Oorlogsgeheimen opgevoerd. Verder komen er onder meer exposities over WOII, verzet en bevrijding, een herdenking van het bombardement op 17 september waarbij een plaquette wordt onthuld. Ook is er de vertoning van A bridge too far, een lezing van historicus Ivo van de Wijdeven, een concert door Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en een tapijt van de Vrede en historische voertuigen. De laatste twee activiteiten vinden plaats in samenwerking met de sportmarkt.

Programma

Het complete programma volgt binnenkort op de Facebookpagina Veldhoven 75 jaar vrij.
Mensen van Veldhoven Live is op 11 april om 20.20 in Theater de Schalm. De entree is gratis.

www.deschalm.com

Meer berichten