Wilco Maas: 'Van kleins af aan wilde ik op de baan staan.' FOTO: Bert Janssen.
Wilco Maas: 'Van kleins af aan wilde ik op de baan staan.' FOTO: Bert Janssen. (Foto: Bert Jansen)

'Ik daag iedereen uit om mij te verslaan'

Hannie Bettgens

Mijn sport is...

"Je moet ervoor zorgen dat de kegels omgaan." Veldhovenaar Wilco Maas vertelt over zijn sport die tevens zijn passie is: bowlen.

VELDHOVEN - Hij is 5 jaar als hij zijn eerste ballen gooit. "Van kleins af aan wilde ik op de baan staan. Mijn ouders vonden me nog wat jong maar ik was niet tegen te houden. Mijn ouders werken hier en daardoor was ik dus regelmatig hier te vinden. Dus lieten ze mij op een gegeven moment mijn gang gaan. En zo is het dus begonnen."

Volwaardig

Maas zegt dat bowlen vaak af wordt gedaan als een oubollige sport, maar niets is minder waar. Het is een volwaardige sport waar je veel voor moet trainen. Om goed te kunnen gooien heb je een goede hand-oog-coördinatie nodig. Dat vergt veel oefenen."

Elke wedstijd die Maas speelt ziet hij als een nieuwe uitdaging. "Ik ben heel competitief ingesteld. Ik wil altijd winnen", gaat hij lachend verder, "ik kan flink chagrijnig worden als ik niet goed speel, dus dat komt niet zo vaak voor." Maas steekt zijn enthousiasme over de bowlingsport niet onder stoelen of banken. "Het effect dat je een bal mee kan geven ligt aan de baan en aan de loop van de baan. Niet elke baan is hetzelfde. Er zijn afwijkingen, naar links of rechts. Vervolgens heb je de olielaag die aan wordt gebracht. Ook die pakt op elke baan anders."

Geducht

Tijdens het ingooien probeert Wilco Maas de baan te lezen. "Dan weet ik hoe de bal roteert, hoeveel effect ik de bal mee moet geven. Of je iets harder of zachter moet gooien. Want je wil dat alle kegels omgaan, daar draait het om bij het bowlen." Met een gemiddelde van 200+ is Maas een geduchte tegenstander. "In Nederland is de sport niet zo groot als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Als je daar een goede speler bent, ben je een grootheid en kun je leven van de inkomsten die je wint met de wedstrijden."

Al jaren speelt Maas in de Nederlandse top. "Er wordt wel eens gezegd dat ik zelfs met een blinddoek om mijn wedstrijden nog kan winnen! Zou ik wel willen hoor. Maar uit ervaring weet ik dat het zicht op de baan erg belangrijk is. Daar ben ik wel achter gekomen toen ik een bril moest gaan dragen. Dat was een complete ramp. Ik raakte geen een bal meer. Het klopte allemaal niet meer en ik dacht dat ik echt dat ik het niet meer kon. Een rare gewaarwording." Om te beginnen met bowlen hoef je niet veel onkosten te maken. "Een paar schoenen, die je overigens ook wel op de bowlingbaan kunt lenen, en een bal, die je ook van de baan kunt gebruiken. Zelf aanschaffen kan meestal via de vereniging waar je lid van bent. Die boren de gaten op maat en weten vaak welk gewicht bij je past. Een baan huren als lid van de vereniging is ook een stuk goedkoper dan een uurtje een baan huren. Ik daag iedereen uit om een bal te komen gooien en mij te verslaan. Maar dat zal lastig worden want ik wil winnen, altijd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden