Daniël Wedemeijer is fitter en sterker dan ooit. FOTO: Theo van Sambeek.
Daniël Wedemeijer is fitter en sterker dan ooit. FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: )

BMX'er Wedemeijer timmert aan de weg

Mireille Camps

Veldhovenaar kijkt uit naar Spelen

De Veldhovense Daniël Wedemeijer, tevens 'onze' enige prof BMX'er van Nederland, maakt stevige sprongen richting de eerste World Cup van 2019, medio april in Hiroshima, Japan. Ook onder meer de World Cup begin juni in Mont Pellier, Frankrijk, staat op zijn agenda. Vanaf dat moment is elk punt belangrijk op weg naar de Olympische Spelen van Tokyo in 2020.

VELDHOVEN - In januari is het BMX-seizoen voor TeamNL weer begonnen, bestaande uit acht mannen en twee vrouwen in diverse talenten. Op eigen initiatief vertrekt Daniël Wedemeijer binnenkort daarnaast ook nog voor een paar weken naar Amerika om in een trainingskamp de puntjes op de i te zetten.

Meetpunt

"Daar ging ik vroeger ook altijd heen", legt Wedemeijer uit, "omdat we hier destijds nog niet echt het goede park in Nederland hadden. Waar we nu staan is dat ik één wedstrijd gehad heb dit jaar. Die telt niet mee voor de punten richting de Olympische Spelen, dus dat zijn geen kwalificatiepunten, maar het is wél een heel grote wedstrijd en tegelijkertijd een mooi meetpunt om te kijken waar ik nu sta. Wat moet ik nog bijklussen voor de rest van het seizoen?"

"Twee belangrijke aandachtspunten komen daaruit naar voren om nog verder uit te werken", benadrukt Wedemeijer, "en dat is nóg fitter worden en 'trick-verbetering. Ik heb daarop samen met mijn trainster een schema met meer structuur opgezet in samenwerking met het 'Krachthonk' CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs), in het Pieter van den Hoogenband Zwembad. Daar ben ik van twee naar drie keer per week gaan trainen, ook met kracht- en circuitintervaltraining."

Berekenend

Daniël Wedemeijer laat niet veel aan het toeval over. "Het is heel berekend allemaal, want een 'run' is een minuut en dan gaan we 45 seconden hoger zitten. Ook blijf ik, zoals voorheen, twee dagen per week met vrienden trainen om ook de vrijheid en plezier op een andere manier erin te houden en van elkaar te leren", zo geeft de nuchtere Freestyle BMX'er zijn weekschema weer.

Focussen

Wedemeijer vertelt veel en hard getraind te hebben de afgelopen maanden en hij voelt zich fitter en sterker dan ooit: "Wel moet die knop af en toe omgezet worden om te focussen op die ene 'trick' en dat vergt motivatie en discipline. Zo'n circuit gaat namelijk de hele wereld over en is iedere keer weer anders. Het is niet zo dat de baan er al ligt als je ter plekke aankomt, net zoals met tennis. Freestyle BMX-en is heel breed en tegelijkertijd moet je aan die 'tricks' blijven werken" Na het trainingskamp in North Carolina, is Hiroshima Japan aan de beurt. Vijf dagen is dan genoeg om terug in je ritme te komen. Wedemeijer: "Ik ga wel over vier jetlags heen in drie weken tijd. Daarna hebben we een maand tot de volgende World Cup in Mont Pellier."

Meer berichten