Rian de Wit en Ellen Lodewijks zetten zich in om bij Merefelt een overkapping te realiseren. FOTO: Bert Janssen.
Rian de Wit en Ellen Lodewijks zetten zich in om bij Merefelt een overkapping te realiseren. FOTO: Bert Janssen. (Foto: Bert Jansen)

Merefelt zet zinnen op overkapping

Hannie Bettgens

Benefietavond op 12 april

"We hebben heel veel steun mogen ervaren van de lokale bedrijven. Echt fijn om te merken dat het zo leeft in het bedrijfsleven." Rian de Wit en Ellen Lodewijks zijn twee gedreven vrijwilligers om Hospice Merefelt een overkapping te bezorgen.

VELDHOVEN - 'Geef de hospice een overkapping' luidt de slogan om geld in te zamelen. "Waarom? "Omdat het heerlijk is om buiten te zitten. Daar knapt iedereen, in ieder geval mentaal, van op", zegt Rian de Wit. Ze werkt vanaf de opening als verpleegkundige op het hospice. "Mensen zijn zo graag buiten. Als je dan in de laatste fase van je leven in onze hospice terecht komt dan wil je gasten die bij ons verblijven dat ook aanbieden. Iemand laten genieten van de buitenlucht."

Zonnetje

Nu gaan de gasten ook naar buiten, maar dat gaat vaak gepaard met een hoop kunst en vliegwerk. "Als het zonnetje schijnt willen mensen graag buiten zitten of liggen. Gasten die aan bed gebonden zijn worden door ons met bed naar buiten gereden. Om deze gasten te beschermen tegen de zon zijn we druk in de weer met parasols die we steeds moeten verzetten."

Menigmaal is tijdens zo'n gelegenheid de parasol de lucht in gevlogen. "Die we dan vervolgens bij de aangrenzende voetbalvereniging weer op moesten gaan halen. Daardoor is het idee ontstaan voor een overkapping. Onze gasten kunnen dan in alle weersomstandigheden buiten verblijven. Tijdens een warme zomeravond wanneer het plots begint te regenen of op een druilerige dag. Als de behoefte daar is, kan men naar buiten."

Op alle mogelijke manieren worden er bronnen aangeboord voor donaties. "We krijgen wel eens een donatie van familie van een gast die bij ons is verbleven. Die stoppen we dan in de pot voor de overkapping, maar het sparen gaat op deze manier jarenlang duren. En die tijd willen we niet wachten, die willen we nu. Onze gasten verblijven hier nu, soms voor een hele korte tijd. We willen ze de mogelijkheid bieden om deze tijd die nog rest zo aangenaam mogelijk door te kunnen brengen. Dat is zeer waardevolle tijd waar je enorm van kan genieten."

Inmiddels is er een benefietavond georganiseerd. "En al helemaal uitverkocht. 12 april komen 210 mensen hier eten in een chic uitgerust restaurant. Een spierwitte met BuitenGenot blauwe setting. Iedereen werkt deze avond belangeloos mee. Een team van 60 vrijwilligers aan familie, vrienden en kennissen maken deze avond mede mogelijk. Alle opbrengsten komen direct in de pot voor de overkapping. Uiteraard gaar er wel de kosten voor de inkoop vanaf." Hoewel deze avond een aardige donatie opbrengt, is er nog veel meer nodig. "Iedere bijdrage is welkom. Hoewel de bedrijven in de omgeving veel schenken moet er toch nog het nodige betaald worden."

Doneren kan via NL77RABO 0143 4412 99 t.n.v. Stichting Steunfonds o.v.v. BuitenGenot.

Meer berichten