Op de foto spelen Pieter Syroit en Steef Noordermeer een van de 350 spellen van Roll the Dice. FOTO: Ad Adriaans.
Op de foto spelen Pieter Syroit en Steef Noordermeer een van de 350 spellen van Roll the Dice. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

20 jaar Roll the Dice: spel als de verbindende factor

Ad Adriaans

VELDHOVEN - De dobbelstenen rollen al 20 jaar bij Roll the Dice. Op 10 april vieren de 172 leden dat met een informeel samenzijn voorafgaand aan de maandelijkse spelavond.

Hoe origineel wil je het hebben? Raymond Adriaans kreeg een spellenclub cadeau toen hij 30 werd. "We speelden elke maand met een groep van 5 vrienden spellen bij hem thuis. Het leek ons leuk om ook eens met andere mensen te spelen", schetst Steef Noordermeer het initiatief tot de oprichting van Roll the Dice. Via Stimulans kon de club terecht in De Erikant op voorwaarde dat ze ook iets voor de jeugd zou betekenen. Voor de jongeren tot 16 jaar werd dat het Teenage Game Event. Na wat omzwervingen zit de club al weer ruim 15 jaar in De Nieuwe Band.

Uitnodiging

Bij de start werd nog gebruikgemaakt van de spellen van eigen leden. Noordermeer: "Op een zeker moment hadden we zoveel leden dat we van het lidmaatschapsgeld spellen konden aanschaffen. Omdat we een serieuze en georganiseerde bordspelvereniging zijn, kregen we gaandeweg ook vaak nieuwe spellen aangeboden van leveranciers. Ook bij de release van een nieuw spel krijgen we vaak een uitnodiging."

350 spellen

Tijdens een spelavond zijn er gemiddeld zo'n 70 leden aanwezig waaronder 15 tot 20 dames. De meeste leden wonen in Veldhoven en Eindhoven, maar er zijn ook leden van buiten Brabant. Maandelijks is er een avond voor de jeugd en een voor volwassenen. Op één zondagmiddag per maand zijn alle leden welkom. De 350 spellen liggen in een externe opslag.

Roll the Dice is jaarlijks ook betrokken bij de organisatie van het NK Bordspellen, het NK Carcasson en het NK Kolonisten van Catan. Ook zijn de leden op beurzen aanwezig om de vereniging en de hobby te promoten. Secretaris Pieter Syroit vertelt wat momenteel de hype is in spellenland. "Het spel Wingspan. Dit is een nieuw strategisch spel over vogels."
Wat vinden de spelfanaten van computergames? Syroit: "Ik zit liever met mensen om de tafel met een spel als verbindende factor." Ook voor Noordermeer heeft het met elkaar spelen een meerwaarde: "Elkaar live zien en voor de gek kunnen houden, is toch een heel andere beleving. We zien dat de jeugd het ook leuk vindt als ze er eenmaal aan geproefd hebben."

Meer berichten