Chant'Oers maakt zich op voor een jubileumconcert.
Chant'Oers maakt zich op voor een jubileumconcert. (Foto: ad)

Chant'Oers zingt al 20 jaar de sterren van de hemel

Ad Adriaans

Twee Oerlese dames namen twintig jaar geleden het initiatief tot de oprichting van het koor Chant'Oers. Samen met ruim 70 andere leden laten ze zich vrijdag 12 april horen tijdens hun jubileumconcert.

VELDHOVEN - Het jubileumlied met een stevige dosis humor zit er goed in bij de 78 dames en heren van Chant'Oers. Iedereen die dat wil horen, is vrijdag welkom bij het gratis jubileumconcert dat het koor vanaf 20.00 uur verzorgt in dorpscentrum d'Ouw School. Tevens zijn er dan optredens van Soundboost en No Shirts Required.

30-plussers

Zonder Angelique Antonis en Helma van der Zee was het zover niet gekomen. "Tijdens de viering van oudjaar in 1998 realiseerden we ons dat Oerle een jongerenkoor en een kerkkoor had. Wij zouden ook willen zingen en besloten toen om een koor voor 30-plussers op te richten", vertelt Van der Zee. Een oproep in het maandblad Koers van Oers leverde al meteen 25 leden op. "Na een jaar was dat aantal al zowat verdubbeld. Van de eerste groep zijn er nog steeds 11 lid", weet Antonis.

Bea de Jong werd aangezocht als dirigent en haar man Cees sloot zich aan als toetsenist, arrangeur en componist. Met de viering van het tienjarig jubileum in De Schalm nam het echtpaar afscheid van het koor. Jan Terpstra werd de nieuwe dirigent. Sinds 5 jaar staat Peter van Beijnum voor het 78-koppige koor. Antonis: "De meeste leden komen uit Oerle en Veldhoven. We hebben nooit leden hoeven te werven, af en toe is er zelfs een ledenstop."

Voorzitter Ed Smeets noemt enkele bijzondere eigenschappen van het koor. "Op 78 leden hebben we 25 mannen. Dat is relatief veel voor een koor." En wat wellicht nog opmerkelijker is: "Binnen het koor beschikken we over 11 zingende echtparen. Begin dit jaar zijn er nog 2 koorleden met elkaar getrouwd."

Chant'Oers kan putten uit een repertoire van zo'n 85 nummers. Leden kunnen nieuwe nummers aandragen bij een muziekcommissie die samen met de dirigent bepaalt of het nummer geschikt en haalbaar is. Aan de stemmen zal dit niet liggen, want de alten, bassen, tenoren en sopranen zijn goed bezet. Toch wil Chant'Oers nog wel enkele 30-plussers als nieuwe leden verwelkomen. Zij kunnen vrijblijvend een kijkje nemen als het koor op donderdagavond repeteert in dorpscentrum d'Ouw School.

Meer berichten