Ook in Oranje O17 geeft Dana Foederer uit Veldhoven zich maximaal. (FOTO: John Foederer)
Ook in Oranje O17 geeft Dana Foederer uit Veldhoven zich maximaal. (FOTO: John Foederer) (Foto: )

'Ik wil me steeds verder ontwikkelen'

Ad Adriaans

Voetbalster Dana Foederer

Al vanaf dat ze kon lopen, trapt Dana Foederer (16) tegen een bal. De Veldhovense is inmiddels aanvoerder van Oranje O17 en in februari tekende ze een driejarig contract bij PSV Vrouwen.

EINDHOVEN - Voetbal, school, slapen en eten. Dat zijn de dingen die belangrijk zijn in het leven van de zestienjarige havo-leerling. Op de vraag wat ze nou zo leuk vindt aan voetbal, komt een duidelijk antwoord: "Het is leuk om tegen een bal aan te trappen." In huize Foederer liggen dan ook minstens vijftig voetballen, waarvan een stuk of zes op haar slaapkamer. Ze heeft de liefde voor de bal niet van een vreemde. Van kleins af aan bezocht ze de wedstrijden van haar vader bij Rood-Wit Veldhoven en haar broer Nick is keeper bij FC Eindhoven.

Talent

Als zesjarige begon ze in de F4 van Rood-Wit. 4,5 jaar later verkaste het talent naar UNA. Als enige meisje in het D1-elftal nam ze het met de Zeelster club in de eerste divisie op tegen de teams van onder meer PSV, NAC en MVV. De kans om aanvoerder van de D1 te worden, greep ze met twee handen aan. "UNA heeft mij extra aandacht gegeven om mij verder te brengen. Ik ben leergierig en wil me steeds verder ontwikkelen."
Bij UNA speelde ze op het middenveld. "Ik kan goed overzicht houden en het spel verdelen." Na UNA volgde het talententeam CTO Zuid en als veertienjarige debuteerde ze in Oranje O15. "Het is heel mooi om dat shirt te dragen." Inmiddels speelt ze in Oranje O17 waarvan ze sinds september vorig jaar ook aanvoerder is. Met 21 gespeelde interlands heeft ze voor haar leeftijd al een indrukwekkende palmares. "Ik heb tot nu toe in alle lichtingen voor Oranje gespeeld. Vijf keer heb ik gescoord, meestal met een afstandsschot. Ik kan makkelijk een tegenstander uitspelen, heb een goed spelinzicht, ben sterk in de duels en ik geef me altijd maximaal." Dat was ook de trainer van PSV Vrouwen opgevallen want die benaderde Dana om bij de 23-koppige selectie te komen. Als PSV-fan hoefde ze daar niet lang over na te denken.

Meer berichten