Welten is niet de allerbeste speler uit Veldhoven, maar hij is wel bloedfanatiek. FOTO: Bert Jansen.
Welten is niet de allerbeste speler uit Veldhoven, maar hij is wel bloedfanatiek. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Oefenen, oefenen en nog eens oefenen'

Hannie Bettgens

Mijn sport is...

"Ik heb er vooral veel plezier in, maar ik zal nooit een goeie biljarter worden." Veldhovenaar ad Welten vertelt over zijn sport, het biljarten.

VELDHOVEN - "Ik speel al zo lang. Een beetje in het café geleerd. Wat nu Café In d'n Olie-fant is, was vroeger Café de Plank. Daar was ik een beetje kind aan huis. Onze vader zei ook altijd: Onze Ad brengt zijn geld niet naar de bank maar naar De Plank."
Welten heeft daar jaren gebiljart maar is er op een gegeven moment toch mee gestopt. Daarover lachend: "Toen heb ik een paardje gekocht en alles tegelijk kan nou eenmaal niet."

Tijdverdrijf

Toch ging het 20 jaar later weer kriebelen. "Toen ben ik bij biljartvereniging De Poes gegaan en daar speel ik nog steeds."
Vroeger speelde hij voornamelijk 'libre', maar tegenwoordig bestaat het uit driebanden. "Een mooi spelleke. Er zit echt heel veel in. Het is net wiskunde, daarmee moet je ook de hoek berekenen. De uitdaging voor mij is, waarom de bal het wel of niet doet!"
Welten blijft gefascineerd door biljarten. "Het is een kei leuk tijdverdrijf, ik kan het blijven doen! Als je een partijtje speelt is het altijd een verrassing wie er wint. Daar kun je niks van zeggen; het ligt veel aan de ballen die je krijgt. In een wedstrijd speel je om een gemiddelde. Ik speel nog geen 1 gemiddeld, das niet bijzonder hoor. Maar als ik tegen iemand speel die 2 gemiddeld speelt, kan ik toch winnen. In hetzelfde aantal beurten hoef ik ook minder driebanders te maken."

Bloedserieus

Ruim 15 jaar geleden heeft Ad Welten het Vader- /Zoontoernooi opgericht. "Daar ben ik supertrots op. Er kunnen 32 teams mee doen. Als de inschrijving open gaat, zitten we in no-time vol. Er staan zelfs team op de wachtlijst; ze staan in de rij om mee te mogen doen. Het is vooral heel gezellig en het maakt niet uit of vader of zoon niet kan biljarten. Er wordt gespeeld in 4 voorrondes, daarna 2 halve finales en dan de finale. Altijd lachen en bloedserieus, want iedereen wil winnen en de nodige flauwekul, dat begrijp je natuurlijk wel."
Biljarten is niet heel moeilijk om te leren. "Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het helpt ook goed als je een beetje inzicht hebt in een balspel. In de regel geldt dat iemand die voetbalt of tennist ook goed kan biljarten. Die weten gewoon hoe en waar je een bal moet raken."

Mooi spel

Welten is niet de allerbeste speler uit Veldhoven, maar hij is wel bloedfanatiek. "Ik kan er behoorlijk de pest in hebben als ik verlies maar dat hoort er ook bij. Ik verlies ook nooit een wedstrijd. Als ik thuiskom en ze vragen wat ik gedaan heb, zeg ik gewoon dat ik 2e ben geworden, klinkt leuker dan verloren, hè?", zegt hij lachend.
Biljarten wordt tegenwoordig niet meer overal gespeeld. "Vroeger had je in iedere café een biljart staan. Nu zijn er nog maar een paar cafés waar je kan spelen. Zonde, want het is voor jong en oud echt een heel mooi spel."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden