De gerenoveerde woningen met kunstwerk op de zijgevel . FOTO: Maarten Coolen.
De gerenoveerde woningen met kunstwerk op de zijgevel . FOTO: Maarten Coolen. (Foto: Maarten Coolen)

D'Ekker is na opknapbeurt weer klaar voor de toekomst

VELDHOVEN - Woningcorporatie Woonbedrijf heeft 493 sociale huurwoningen in d'Ekker gerenoveerd. Het was een enorme klus die bijna 3 jaar duurde. Dat was reden voor een feestje samen met de bewoners. Met een hapje, drankje en muziek. De bewoners kregen ook een 'groene' attentie van Woonbedrijf. Ze mochten een keuze maken voor een duurzaam tuinpakket, bijvoorbeeld voor bessenstruiken of fruitboompjes, struikrozen, een vogelhuisje of insectenhotel.

Dat was niet de enige blijvende herinnering voor de wijk. Bewoners werd gevraagd naar het leukste idee voor een kunstwerk in de wijk. De winnaars hebben samen met kunstenares Lennie van Vugt kunstobjecten met elementen en bewoners uit vroeger tijden bedacht. Er zijn nu vijf kunstwerken van duurzaam gecoat staal op verschillende zijgevels in d'Ekker aangebracht. De winnaars krijgen als aandenken een miniatuur van het kunstwerk. Dit werd uitgereikt door Ingrid de Boer, algemeen directeur Woonbedrijf en wethouder Hans van de Looij (Wonen, Wijken, Beheer openbare ruimte, Kunst en cultuur).

Ruim voordat de werkzaamheden in d'Ekker startten, heeft Woonbedrijf bewoners gevraagd naar hun ideeën. Eerst via een enquête en een inloopbijeenkomst. Daarna zijn actieve bewoners van fase 1 bij elkaar gebracht in een klankbordgroep. Samen met hen verkende Woonbedrijf de renovatieplannen. Die werkten we samen uit. Daarna konden de bewoners de resultaten en diverse keuzeopties in de modelwoning bekijken. Voor fase 2 en fase 3 van d'Ekker waren ook klankbordgroepen actief.

Zowel de binnenzijde als de buitenzijde van de woningen zijn aangepakt. Alle gevels zijn opgeknapt en daken en spouwmuren zijn geïsoleerd waar het nog niet gebeurd was. En er is dubbelglas aangebracht waar het nog niet zat. In de woning is mechanische ventilatie geïnstalleerd, riolering vervangen en asbest gesaneerd. En elke woning heeft een nieuwe voordeur gekregen. De woningen zijn van energielabel D/E naar B gegaan. Nu werkzaamheden aan de daken klaar zijn, kunnen bewoners zonnepanelen laten aanbrengen. Dan krijgen de woningen energielabel A.

In de woning konden de bewoners kiezen om de keuken, toilet of badkamer te vernieuwen zonder huurverhoging (als deze voor 1991 gerenoveerd was). Uit de ideeën van bewoners kwamen ook nog andere opties voor extra comfort. Daar konden ze voor kiezen tegen huurverhoging, bijvoorbeeld een grotere badkamer met tweede toilet. Die optie is door bijna 60% van de bewoners gekozen.

-

Meer berichten