Mads Lemmens, en van de leerlingen die een bijdrage leverde aan de historische expositie. FOTO: Bert Janssen.
Mads Lemmens, en van de leerlingen die een bijdrage leverde aan de historische expositie. FOTO: Bert Janssen. (Foto: Bert Jansen)

'Dit mag zeker niet vergeten worden'

Hannie Bettgens

Historische expo over kamp Sobibor

"Het mag nooit vergeten worden." Leerlingen uit het derde leerjaar vmbo van het Sondervick College hebben een historische expositie gemaakt over kamp Sobibor.

VELDHOVEN - In de afgelopen jaren is er steeds een historische expositie te zien over de holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is gekozen voor kamp Sobibor, een vernietigingskamp in Oost-Polen. De tentoonstelling is 20 maart officieel geopend en is op afspraak te bezichtigen tot en met 5 april.

Namens de Ambassade van Vrede Veldhoven en Zeelst schrijft geschiedenis gaf Mieke van Lisdonk acte de présence. "Oorlog is van alle tijden. Oorlog is onderdrukking. De gebeurtenissen mogen nooit vergeten worden. Het staat ook op ons klokmonument; opdat wij nooit vergeten."

Niet vergeten

Een van de leerlingen, Mads Lemmens, is al van kleins af aan geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. "Het heeft me altijd geboeid. Het is vreselijk wat er gebeurd is en dat mag niet vergeten worden en zeker niet meer gebeuren."

Kamp Sobibor is een voormalig vernietigingskamp in Oost-Polen. Er zijn ten minste 170.165 personen naar Sobibor gedeporteerd voornamelijk Joden, maar ook Roma en niet-Joodse Polen. De meesten die er aankwamen, stierven nog dezelfde dag. Degenen die de eerste selectie overleefden werden tewerkgesteld. Uiteindelijk wachtte ook hen de dood. "Onze geschiedenis docent Marcel Maessen weet heel veel van de oorlog en kan dit heel mooi verwoorden in de lessen. Mede dankzij deze expositie en de lessen krijg je een goed inzicht; het zet je aan het denken over hoe goed wij het hier hebben. We zijn veilig en leiden een redelijk veilig leven."

Opstand

Over zijn pitch zegt Mads dan ook: "Doodeng en erg om te doen, maar als je dat afzet tegen het gebeurde in Sobibor! In juli en augustus 1943 werd een geheim comité opgericht. Na een voorbereiding van 22 dagen vond er een opstand plaats op 14 oktober 1943." Van de circa zeshonderd gevangenen van Sobibor hebben er drie- tot vierhonderd proberen te vluchten. Veel van hen werden tijdens hun vluchtpoging doodgeschoten of gedood door de mijnen die rond het kamp lagen. Van de mensen die konden vluchten werden er later nog veel gedood omdat ze tijdens klopjachten werden ontdekt of verraden. Uiteindelijk hebben nog geen vijftig gevangenen de opstand overleefd. Na de opstand besloten de Duitsers het kamp op te heffen. Er werden dertig joden uit Treblinka gehaald om het vernietigingskamp te slopen. Na de sloop werden ook deze mensen doodgeschoten. "Het is belangrijk dat we deze gebeurtenissen blijven herinneren zodat het in de toekomst niet meer zal gebeuren."

Wie de tentoonstelling wil bezoeken kan contact opnemen via de mail met docent Marcel Maessen:

mmaessen@sondervick.nl

Meer berichten