Het nieuwe bestuur van HOG de Kempen en scheidend voorzitter Rob van Helden. (FOTO: Ad Adriaans).
Het nieuwe bestuur van HOG de Kempen en scheidend voorzitter Rob van Helden. (FOTO: Ad Adriaans). (Foto: ad)

Netwerkclub met een Brabants sausje

Ad Adriaans

Nieuw bestuur HOG de Kempen

Het Ondernemersgenootschap de Kempen heeft een nieuw bestuur. Oud-voorzitter Rob van Helden werd uitgeroepen tot HOG'er van het Jaar.

VELDHOVEN - "HOG de Kempen is een serieuze netwerkclub met een informeel karakter, overgoten met een Brabants sausje." Zo karakteriseert Irene van de Mortel, de enige dame in het bestuur, de businessclub. Die kent zijn oorsprong in 2011. Rob van Helden stond mede aan de basis van de netwerkclub. "Met enkele mensen raakten we bij een netwerkclub in gesprek met anderen. We polsten de behoefte aan een extra netwerkclub. Met zessen staken we de koppen bij elkaar. Het resultaat was een gloednieuwe netwerkclub." Van het zestal bleef Van Helden 9 jaar lang aan in het bestuur en vervulde 4 jaar lang het voorzitterschap. Per 1 maart jongstleden gaf hij de voorzittershamer over aan Jan van den Biggelaar.

Lunchtijd

Waar sommige clubs in de vroege ochtend bij elkaar komen en anderen laat in de middag, kozen de initiatiefnemers van HOG de Kempen voor de lunchtijd. "We komen elke derde dinsdag van de maand van 12.00 tot 14.00 uur bij elkaar in theater De Schalm dat onze thuisbasis is. Na de lunch kan iedereen weer fris en fruitig aan het werk", legt de kersverse voorzitter uit.

MKB-ondernemer

De club telt inmiddels bijna vijftig leden. Die komen uit de Kempen en Eindhoven, maar het grootste deel daarvan komt uit Veldhoven. Ongeveer een vijfde deel zijn vrouwen. HOG richt zich met name op de kleinere MKB-ondernemer. Dat loopt van zzp'ers tot ondernemers met zo'n 35 personeelsleden. Binnen HOG de Kempen doen de leden inspiratie op, leren ze van elkaar en gunnen ze elkaar de business. Van den Biggelaar: "Iedere ondernemer krijgt hier de kans zijn bedrijf te presenteren. Ik vind het belangrijk dat wanneer ik bij een opdrachtgever zit met een wens die ik niet kan vervullen, ik binnen het netwerk iemand ken die dat wel kan."

Wat zijn de vruchten die HOG-leden plukken van hun lidmaatschap? "Als je iemand vraagt: wat heb je aan het HOG-lidmaatschap, dan zeggen ze: kennis, handel en een netwerk. Maar gezelligheid is ook een belangrijke factor", weet Ron Eliëns.

Gastspreker

Bij sommige bijeenkomsten wordt een gastspreker uitgenodigd om een actueel onderwerp te belichten. Dan weer gaat de groep op pad voor een bedrijfsbezoek. Zo bezochten de leden VDL en Vencomatic al eens. In mei gaan ze in de keuken kijken bij TNO in Eindhoven.

Tot voor kort streefde HOG naar branche exclusiviteit onder haar leden. "We wilden van alle beroepsgroepen maar één vertegenwoordiger in het netwerk. Dat is nu losgelaten omdat we dat niet meer van deze tijd vinden", legt Van Helden uit. Wel is het belangrijk dat nieuwe leden iets aan het netwerk toe te voegen hebben, zo heet het.

Meer berichten