Foto: ad

Parelmoer: "Al doende leren we!"

Ad Adriaans

Het volwassenenorkest Parelmoer van muziekschool Art4U bestaat sinds januari 20 jaar. Tijd voor een feestje. Gezelligheid en samen muziek maken gaan hier hand in hand. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

VELDHOVEN - Kees Karman is 13 als hij een klarinet krijgt. Tijdens zijn studententijd en werkzame leven komt het er niet van om lid van een muziekkorps te worden. "Enkel jaren na mijn pensioen vond ik tijd om in een gezelschap te gaan spelen. Het bevalt me uitstekend in het volwassenenorkest."

Het orkest is opgericht door 4 mensen onder leiding van Truus Flos. "Zij speelde blokfluit en is altijd de moeder van het orkest geweest. Zo'n 7 jaar geleden droeg ze het vaandel aan mij over", vertelt Wiset Kuil die dwarsfluit speelt. De gedachte was en is om mensen die geen lid (meer) zijn van een muziekkorps en hun instrument niet meer pakken, toch de gelegenheid te geven om weer in een gezelschap muziek te maken.

Elke vrijdag wordt er van 10.00 tot 11.00 uur gerepeteerd in de muziekschool. De 13 leden spelen dwarsfluit, blokfluit, saxofoon, klarinet en fagot. Na Toon Bazelmans en Hans Bakker, staat nu Stef Bazelmans als dirigent voor de groep. In betere tijden telt het orkest 21 muzikanten. Er zijn dan ook nog leden die elektrische gitaar, viool, cello en tuba spelen. Kuil: "Daar heeft Hans Bakker toen speciale arrangementen voor geschreven. Die gebruiken we nu nog steeds."

Er wordt ruim de tijd genomen om nieuwe nummers in te studeren. De muzikanten krijgen daarbij onderricht van de dirigent. "Indien nodig zelfs op individueel niveau en op een heel ontspannen manier", zegt Kuil. Parelmoer put inmiddels uit een repertoire van ruim 80 nummers in het genre licht klassiek. Karman: "Iedereen die iets nieuws wil spelen, kan dat inbrengen. Stef bekijkt dan of het past."
Parelmoer treedt zo'n 5 keer per jaar op in verzorgingshuizen. Ook tijdens de jaarlijkse Ouderendag en het nieuwjaarsconcert in De Ligt presenteert het orkest zich. Wilma van de Ven heeft al heel wat optredens meegemaakt. 'Mijn dochter speelde 17 jaar geleden dwarsfluit. Omdat ik met haar wilde meedoen, stapte ik naar de muziekschool. Ik kon een keer met Parelmoer meespelen. Ik dacht dat het me niet zou lukken, maar door de stimulans van andere muzikanten is het goed gekomen."

Omdat de huidige bezetting van de partijen wat fragiel wordt, is Parelmoer dringend op zoek naar nieuwe leden. "Al doende leren we!", legt Kuil uit. Voor meer informatie: Kees Karman, (040) 254.19.22.

Meer berichten