Foto: Dré Verhagen

Padden zijn dit jaar erg vroeg op pad

IVN VEV

2-wekelijkse rubriek van het IVN

Dit voorjaar zijn de padden erg vroeg op pad. Door de warme dagen eind februari, is de paddentrek een paar weken vroeger dan voorheen. Padden en kikkers zijn amfibieën; het zijn dieren die zowel op het land, als in het water leven. In de winter schuilen ze allemaal in een eigen holletje onder de grond of in de bodem onder water. Het zijn koudbloedige dieren, dus hun lichaamstemperatuur past zich aan aan de buitentemperatuur. Als de temperatuur naar het vriespunt daalt, worden lichaamsfuncties zoals spijsvertering, ademhaling en hartslag op een heel laag pitje gezet. Er treedt een soort schijndood op.

VELDHOVEN - En als dan in het vroege voorjaar de temperatuur boven de 8 graden komt, komen de padden weer tot leven en begeven zij zich naar een plaats waar water is om zich voort te planten. Soms komen mannetje en vrouwtje pad elkaar al in het bos tegen en gaan ze samen verder. In het water zet het paddenvrouwtje haar eitjes af en worden ze door het mannetje bevrucht. De eitjes worden in snoeren aan de stengels van de waterplanten opgehangen en ontkiemen door de warmte van de zon.

Gedaanteverandering

Kikkers leggen hun eitjes niet in snoeren, maar in grotere of kleinere klompen kikkerdril. Als de eitjes uitkomen, kan het water soms krioelen van de kikkervisjes of larven. In het begin hebben de larven kieuwen en een staart. Na ongeveer 3 maanden is de gedaanteverandering compleet en gaan de padden en kikkers het land op.

Schermen

Ze kunnen wel enkele kilometers ver het bos in trekken om zich te voeden met insecten. Na 2 jaar zijn kikkers en padden geslachtsrijp en gaan in het voorjaar terug naar het water waar ze geboren zijn.
Na de winter bewegen ze traag en stijf, soms reist het paddenmannetje op de rug van het vrouwtje mee, wat het tempo niet ten goede komt. Bij het oversteken van een weg sneuvelen dan ook heel veel padden onderweg naar hun voortplantingswater.
Bij het Grootmeer tussen Wintelre en Vessem zijn diverse schermen en lange tunnels gemaakt om de padden ongestoord en dus veilig over te laten steken.

Zeldzaam

Zijn die padden en kikkers al deze moeite wel waard? Jazeker, ze zijn dat meer dan waard. Niet alleen omdat het zulke nuttige insecteneters zijn, maar vooral omdat het dieren zijn, die hier thuis horen en recht hebben op hun eigen plekje.
Daarbij is nog op te merken dat de heikikker, die ook in het Grootmeer zijn dril afzet, een tamelijk zeldzame soort is. De omgeving waar deze kikkers kunnen leven, hun biotoop, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het gebied rond het Grootmeer is zo'n geschikt gebied.
Het beschermen van deze padden en kikkers is dus zonder meer absoluut en zeker de moeite waard!

Meer berichten