Foto: Bert Jansen

'Een vriendenclub met een spelelement'

Hannie Wesseling

Flying Bowling zoekt nieuwe leden

"Kom uit je huis, ga bewegen en vooral bowlen!" Dat is het advies van Rob Hulsman, bestuurslid van de Bowling Vereniging 50+. In gesprek met Peter van den Bogert (secretaris) en zijn vrouw Joke, Rob Hulsman en Jan Hack ("Gewoon lid sinds 1 jaar") zijn vooral spelplezier en gezelligheid de sleutelwoorden. De Bowling Vereniging 50+ is in 1990 opgericht en aangesloten bij de NBF (Nederlandse Bowling Federatie) en ingeschreven bij de KvK.

VELDHOVEN - In de Flying Bowling aan de Oortlaan 152 wordt 2 keer per week op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag van 14.30 tot 16.30 uur fanatiek, maar vooral met veel lol gespeeld. De 50+ vereniging groeide aanvankelijk heel snel door de mensen die bij Philips met pre-pensioen gingen met een top in 2006 met zo'n 120 leden. Nu is inmiddels het aantal gezakt naar 55 leden, vertelt Van den Bogert.

Nieuwe mensen

Jan Hack: "Hiervan zijn er veel 80ers, de oudste zelfs 88, Ad Hoevenaars. En regeren is vooruit zien: die tachtigers vallen dadelijk af en daarom moeten we nu al gaan uitkijken naar nieuwe aanwas. En heel veel mensen weten niet eens dat hier een bowling zit, dus misschien lijkt het velen wel eens leuk om hier een kijkje te komen nemen. Ik ben hier nu een jaar bij en heb in die tussentijd zo'n zeven mensen weg zien gaan, dus dat gaat veel te hard. Er moeten gewoon nieuwe mensen bij!"
Ook vrouwen zijn welkom. Van den Bogert rekent even snel uit dat van de 55 leden er 20 vrouw zijn.
Van den Bogert: "Wij spelen een interne competitie, als ploegjes tegen elkaar in teamverband en wij wisselen iedere keer van tegenstander. Het zijn altijd teams van 3 of 4 mensen."

Zomerstop

Dat iedereen met groot plezier komt bowlen bewijzen de ludieke teamnamen als 'Krek um', 'Net nie', 'Bekant' en 'Heftig'.
"Iedereen gaat met plezier hier bowlen. We zijn een vriendenclub met een spelelement. Als je hier binnenkomt begint de pret al", zegt Rob Hulsman.
Van half mei tot half september is er een zomerstop in de competitie ingelast, maar wie zin heeft kan in die tussentijd natuurlijk hier gewoon een balletje komen gooien op de speldagen in een zomercompetitie.

Kampioenschap

Het jaar wordt in december afgesloten met het interne kampioenschap. En dat gebeurt helemaal officieel, met prijzen en een beker. Op de website van de vereniging kan ieder lid de officiële stand bijhouden. Van den Bogert (78) heeft het er maar druk mee. Als de fotograaf komt, maakt hij in zijn clubshirtje even soepeltjes 2 strikes. Allen zijn het er over eens dat het naast leuk ook een, qua beweging, gezonde sport is. Een speler moet een bal van minimaal 4 kilogram kunnen gooien. En natuurlijk de vingers goed plaatsen! Dat vergat nieuweling Jan Hack (68) in het begin, maar hij werd vriendelijk gecorrigeerd door medespelers. "We helpen elkaar allemaal."
Er wordt overigens gewerkt met handicaps die ervoor zorgen dat ook beginners vanaf het begin voluit tegen de routiniers kunnen spelen. Allen zijn ze het er over eens: "Je móet niet presteren, het gaat om het samenzijn, bewegen... Je komt er eens uit en ontmoet andere mensen!"

Meer berichten