Foto:

Amos kookt voor minima bij jongerencentrum Odeon

Mireille Camps

Vanaf vrijdag 5 april is Odeon weer een mooie activiteit rijker. Vanaf die datum gaat er namelijk wekelijks gekookt worden voor 'minima'. In de piepkleine keuken van jongerencentrum Odeon, verzorgt 'chefkok' Amos, samen met zijn vaste clubje vrienden, een heerlijk diner. Het mes snijdt hierbij aan 3 kanten, want de jongeren van Odeon leren zich focussen op een nieuwe activiteit en mensen met een smalle beurs kunnen betaalbaar eten én vertoeven in een gezellige, levendige omgeving.

VELDHOVEN - Daar zitten ze naast elkaar op de bank en enkele stoelen; Milangela, Imad, Antonio, Amos, Destiny, Jesaja en Wesley. De aanwezige jongeren buitelen al over elkaar heen in hun enthousiasme de bedoeling van de nieuwe kookactiviteit toe te lichten. Enkelen zijn wat stiller, maar het mag hier allemaal: je mag jezelf zijn en duidelijk is, dat de jongeren dit centrum in de loop der jaren als een 2e thuis zijn gaan beschouwen. Antonio roept: "We noemen onszelf ook wel 'The Famm', met 2 hartjes erachter geschreven." Jongerenwerker Fatima Acchoud wordt beschouwd als de mama van 'de familie'. En bij dat familiegevoel horen activiteiten, die dat gevoel natuurlijk ook oproepen bij de bezoekers of deelnemers.

Kookactiviteit

Amos steekt uiteindelijk van wal; hij wordt per slot van rekening ook als 'chefkok' gezien. "Ik vond koken altijd al leuk en heb ook al vaker gerechten klaargemaakt voor een groep mensen, ook van de gemeente. Ik wil me gaan aanmelden bij VMBO De Rooi Pannen."
De jongeren zijn vaak al direct na school in Odeon te vinden, maken huiswerk en eten vaak ook hier. Dus de stap naar deze kookactiviteit is eigenlijk niet zo'n grote stap meer. Wesley: "Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar we helpen elkaar allemaal."

Voedselbank

Vol trots laat Fatima Acchoud enkele foto's zien van prachtig gepresenteerde gerechtjes, door Amos klaargemaakt: "We zijn al in overleg met de gemeente voor een vergunning om de keuken uit te breiden of vernieuwen. Maar ook sponsors mogen contact opnemen. Ook is er contact met de Voedselbank en we leggen bijvoorbeeld uitnodigingen in de kistjes voor de gezinnen of alleenstaanden, met of zonder kinderen. De kosten voor een diner zijn bij ons 3,50 euro voor volwassenen en kinderen tot 12 jaar betalen 2,50 euro."

Meer berichten