Het verhaal van Sjef van Bommel over zijn man Thom is zeer indringend. FOTO: Carolien van der Heijden.
Het verhaal van Sjef van Bommel over zijn man Thom is zeer indringend. FOTO: Carolien van der Heijden. (Foto: )

'Je wordt verzorger van je partner'

Hannie Bettgens

Sjef van Bommel over dementie

Het DementieCafé is bedoeld voor iedereen die te maken heeft of krijgt met het ziektebeeld dementie. Door het jaar heen worden verschillende thema-avonden georganiseerd vanuit het Dementie Ondersteunings-netwerk Veldhoven. Dinsdag 5 maart verzorgt Sjef van Bommel een lezing in het DementieCafé, dat daarvoor eenmalig de deuren opent in de Bibliotheek Veldhoven.

VELDHOVEN - Carolien van der Heijden vertelt namens SWOVE over de lezing, dinsdag 5 maart aanstaande. "Sjef van Bommel heeft een boek geschreven over zijn ervaring met de dementie van zijn partner Thom. Hij en Thom zijn 30 jaar samen als blijkt dat Thom aan het dementeren is... Frontotemporale dementie (FTD)."

Veranderen

FTD komt vaak voor op jongere leeftijd. Veranderingen in het gedrag vallen meestal als eerste op. Ook taal en spraak kunnen aangetast zijn. Deze vorm van dementie ontstaat doordat hersencellen in de frontaalkwab (gedragsgebied) en de temporaalkwab (taalgebied) afsterven. Een van de meest opvallende kenmerken van FTD is dat deze ziekte al op relatief jonge leeftijd voorkomt. "Van Bommel ziet zijn partner langzaamaan veranderen in een onzekere en opvliegende man. Hij beschrijft hoe hij zijn partner steeds verder kwijt raakt."

30 jaar samen, al vanaf de tijd dat homoseksualiteit nauwelijks bespreekbaar was, ziet Sjef zijn intelligente partner veranderen. "Hij raakt hierdoor aanvankelijk in verwarring, tot hij begrijpt dat er echt iets mis is met Thom. Sjef neemt meer en meer de zorg voor Thom op zich, en ondanks verdriet en frustraties leert hij inzien dat hij hun tijd samen moet koesteren. Vanaf dat moment doet hij er alles aan om iets moois te maken van wat hun nog rest aan toekomst."

Hoewel Thom dus FTD heeft en Van Bommel daarover spreekt, hebben alle vormen van dementie onderling vele raakvlakken. "Wat je vaak ziet gebeuren is dat mensen dusdanig veranderen waardoor de omgeving er niet altijd mee kan omgaan. Familie en vrienden komen minder vaak langs. Het kwijtraken van het sociale netwerk. Het dag- en nachtritme dat verstoord raakt. Maar ook de hulpbehoevendheid, met eten en drinken, wassen en aankleden, waardoor je een verzorger wordt van je partner."

Toegang gratis

Het DementieCafé van 5 maart vindt eenmalig plaats in de bibliotheek en niet zoals gebruikelijk in het restaurant op de Berkt van Severinus. De zaal is open vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 en eindigt om 21.30 uur. Toegang is gratis. "We hopen zoveel mogelijk mensen te bereiken die de lezing willen bijwonen. Bij dit soort thema-avonden is de ervaring dat de ervaringen van de spreker, in dit geval Van Bommel, veel overeenkomsten bevatten voor alle aanwezigen. Linksom of rechtsom komen de ervaringen overeen en hoe ga je hier dan mee om. Lotgenoten vinden elkaar en begrijpen elkaar."

Meer berichten