Foto:

Valentijnsdag is dé dag waarop de liefde echt centraal staat

Van de redactie

Donderdag 14 februari... Valentijnsdag! Dé dag waarop de liefde centraal staat. Dé dag om iemand de liefde te verklaren. En als het kan ook nog anoniem. Maar waar komt die Valentijnsdag nu eigenlijk vandaan?

VELDHOVEN - Volgens de meeste bronnen moet Valentijnsdag in de tweede helft van de 3e eeuw na Christus ontstaan zijn. In die tijdspanne leeft er in 'wereldstad' Rome een priester. Die geestelijke heet Valentinus en staat bekend om zijn zorg en goede daden voor zieken, ouderen en armen.

Dankbaar

In die tijd is Asterius stadhouder van Rome. Hij heeft een blinde dochter, die door Valentinus wordt 'genezen'. Dankbaar als Asterius is, bekeert hij zich tot het geloof van priester Valentinus. Ook laat hij als blijk van dank alle christelijke gevangenen vrij. Maar... Daar is keizer Claudius II niet echt blij mee. Hij arresteert Valentinus en laat hem onthoofden. En dat gebeurt dan op 14 februari 207.

Of het verhaal klopt, is niet duidelijk. Er zijn namelijk ook historische bronnen waaruit duidelijk wordt dat Valentinus onthoofd wordt omdat hij in het geheim jonge koppeltjes laat trouwen. En bij keizerlijke decreet zijn geheime huwelijken verboden.

Heidens

En dan zijn er nog de bronnen die die stellen dat Valentijnsdag eigenlijk het Romeinsde Lupercalia-feest is, dat evenwel op 15 februari wordt gevierd. Lupercalia is overigens de god van de vruchtbaarheid. Op die dag worden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote schaal gegooid. Vervolgens mogen ongehuwde mannen om beurten een naam trekken.

Paren

Dan is er nog het verhaal, dat Valentijnsdag te maken heeft met paringstijd van vogels. Volgens Geoffrey Chaucer, schrijver van de schitterende kroniek 'The Canterburry Tales' in de 14e eeuw, kiest elke vogel op Sint Valentijnsdag een partner. En in een land waar het in die tijd niet echt fatsoenlijk is elkaar de liefde te verklaren, zou dit symbolisch ook voor mensen gelden. Het zou het anonieme aspect enigszins verklaren... Feit is dat Valentinus door de kerk heilig is verklaard en dat 14 februari zijn feestdag is. En dat die heilige feestdag dé dag is om iemand de liefde te verklaren door anoniem bijvoorbeeld een bos bloemen, kaartje of gedicht te sturen.

Meer berichten