Foto: Gerben van Es

'Zien is anders dan begrijpen en is anders dan iets goed vinden'

Van de redactie.

Peter van Uhm, voormalig Commandant der Nederlandse strijdkrachten, is één van de meest gevraagde sprekers van Nederland en wordt wereldwijd geroemd om zijn leiderschapskwaliteiten. In Theater de Schalm vertelt hij donderdag 14 maart over de levenslessen die hij heeft geleerd. En inspireert hij de bezoekers tot nadenken.

VELDHOVEN - Het is opvallend hoeveel mensen hem eigenlijk kennen. En dat is in feite te danken aan zijn optreden. Peter van Uhm wordt op 17 april 2008 geïnstalleerd als Commandant der Strijdkrachten. De volgende dag, zijn allereerste werkdag in die functie dus, krijgt hij te horen dat zijn zoon Dennis, ook militair, omgekomen is bij een aanslag in Afghanistan... En ondanks dit voor hem zeer zware verlies, blijft Van Uhm op zijn post.

Bakkerszoon

Van Uhm is opgegroeid als bakkerszoon en schopt het tot generaal. Niet zomaar een generaal, maar een 4-sterren- generaal. Zonder meer een grote prestatie. In dit theatercollege 'Levensles' spreekt hij over de dingen in het leven die hem hebben gedreven, en die ook nu in de samenleving - volgens hem - zo broodnodig zijn. Waarden als respect, vertrouwen, elkaar proberen te begrijpen, voordat je een mening vormt én je verantwoordelijkheid nemen. "Zien is wat anders dan begrijpen en is wat anders dan iets goed vinden", is een van zijn indringende uitspraken.

Kennis en ervaring

Vanuit zijn kennis en ervaring inspireert Van Uhm jong en oud om zich af te vragen waar zij in het leven voor staan en wat zij in het leven willen bereiken. Hij doorspekt zijn college met verhalen uit de praktijk van 40 jaar leidinggeven onder soms moeilijke en bijzonder risicovolle omstandigheden. Hierbij laat hij ook zien hoe hij met het verlies van zijn zoon Dennis is omgegaan. Uiteindelijk houdt de oud-commandant het publiek een spiegel voor, maar geeft hij ook volop de gelegenheid om vragen te stellen.

Zie ook pagina 22.

Meer berichten