Foto: Bert Jansen

'Ze moeten op het veld blijven'

Tonnie Wesseling

Rood Wit wil Special Talents Team

Koen van Loon (13) voetbalt al zo'n 7 jaar bij sv Rood-Wit. "Voetballen is zijn lust en ook zijn leven", volgens vader Toine. Alleen door zijn beperking wordt het verschil met zijn leeftijdsgenootjes steeds groter. "We moeten naar een andere oplossing zoeken om hem hier bij Rood-Wit te kunnen houden."

VELDHOVEN - Koen lijdt aan een zeldzame chromosoomafwijking, evenals zijn jongere broertje Bram. Aanvankelijk maakt hij een langzame start in zijn leventje. Maar door veel doorzettingsvermogen, 2 supergemotiveerde ouders, therapie én vertrouwen in de toekomst is hij uitgegroeid tot een voetballertje die te goed voor het g-team is, maar net niet meer mee kan doen met het reguliere team.

Syndroom

Rood-Wit zoekt nu naarstig naar een tussenoplossing, gebaseerd op het Special Talents Team van FC Eindhoven, maar dan onder de naam de Rood-Witters. Dikke vriend en voetbalmaatje van Koen is Robin Faasen (13). Robin heeft net een grote operatie achter de rug en doet het even wat rustiger aan. Robin heeft MPS1, het Syndroom van Hurler, een stofwisselingsziekte en daardoor veel last van gewrichten en botten en zijn gehoor is niet goed. Zijn rug is rechter gezet en hij meldt trots dat hij na de operatie 4 cm gegroeid is. Een beenmergtransplantatie toen hij pas 1 jaar was is voor hem levensreddend geweest.

Lust en leven

Jeugdvoorzitter van Rood-Wit Enzio Hermkens: "Er zijn kinderen die net buiten de boot vallen. Denk aan autistisch gedrag of een stoornis waardoor ze een concentratiegebrek hebben of lichamelijke beperkingen. Wij zijn, naar het voorbeeld en succes van Eindhoven, op het idee gekomen om ook zoiets te beginnen. Koen, bijvoorbeeld, komt hier het sportpark op en iedereen kent Koen. Koen lacht altijd en heeft superkritische vragen naar iedereen toe, heel leuk en grappig. Hij weet heel goed waar hij mee bezig is en Rood-Wit is echt zijn lust en zijn leven, net als bij Robin. Koen en zijn vriend Robin spelen nu nog op een veldteam JO10 maar behoren, gezien hun leeftijd ,onder JO15 te spelen."

Op het veld

Vervolgt de jeugdvoorzitter: "Het grote veld gaat er aan komen voor Koen en Robin. Maar... Hoe gaan ze daar mee om? Lopen ze er verloren? Zo zijn we vorig jaar op het idee gekomen: we moeten eens gaan kijken, met een schuin oog naar Special Talents, wat we hiermee gaan doen. We zoeken de publiciteit om te kijken of we een team bij elkaar kunnen krijgen. Het belangrijkste is: Koen en Robin moeten op het veld blijven, dat is een genot om naar te kijken. Daar gaat het ons om: hoe kunnen we dit soort kinderen op het veld houden! Misschien een samenwerking met het Special Talents Team? Het moet wel onder de vlag van Rood-Wit blijven, want een ander shirt doen Koen en Robin niet aan", zegt Hermkens lachend, die tot slot nog snel even zegt: "We hebben ook de KNVB bij ons uitgenodigd om te kijken wat die voor ons kunnen doen."

Aanmeldingen

Met andere woorden... Rood-Wit gaat een Special Talents Team opzetten. "We hebben er zin in, we zijn er klaar voor, laat maar komen die aanmeldingen!", besluit moeder Irma van Loon enthousiast.

Meer berichten