Foto: Bert Jansen

'Sommige paarden zijn heel erg lief'

Hannie Bettgens

Mijn sport is...

"Ik ben er 2 keer afgevallen, maar dat lag aan het paard." Aan het woord de 10-jarige Laura van den Heuvel uit Veldhoven. Zij vertelt over paardrijden, haar sport.

VELDHOVEN - Laura van den Heuvel is een echt paardenmeisje. Op haar slaapkamer hang een hele mooie, grote poster van een paard. "Heeft mama voor mij gekocht. Mijn kamer is echt een paardenkamer."
Paardrijden doet ze al een hele poos. "Heel leuk. Meestal rijden we elke week op een andere pony. Dat is omdat je dan ook andere paarden leert kennen. Sommige paarden zijn heel erg lief en sommige bokken een beetje. Dat moet je dan allemaal leren."

Jammer

Eng vindt Laura van den Heuvel deze grote beesten niet. "Paarden zijn wel groot, maar wij rijden op pony's. Die zijn niet zo heel erg groot. Het liefste paard waarop ik heb gereden is Zora. Dat was bij Ilona, maar daar heb ik nu geen les meer. Dat vind ik wel jammer, maar Ilona ging stoppen met de lessen want ze had niet zoveel tijd meer."
Laura is door een vriendinnetje op paardrijden terecht gekomen. "Dat was toen ik mee ging kijken en mee mocht doen met spelletjes."

Niet bang

Inmiddels rijdt Laura van den Heuvel bij manege Heideros in Wintelre. "Daar rijd ik het liefst op Flo, ook een hele lieve pony. Voordat de les begint moet de pony van stal gehaald worden. Dan gaan we een beetje in de bak stappen, draven en galop. Het leukste vind ik de spelletjes met paarden. Dan moet je bijvoorbeeld van je paard af en hardlopen naar een pion en daar je voet op zetten. De winnaar krijgt meestal een zakje chips. Galop vind ik ook heel leuk... Dat gaat best hard."
Bang om van het paard te vallen is de 10-jarige niet. "Ik ben niet bang van paarden. Als je dat bent dan voelt een paard dat waardoor je niet meer de baas bent over het paard. Je moet ook niet denken dat je iets niet kan want dan kan je het ook niet!"
Dat ze er 2 keer vanaf is gevallen, lag aan het paard. "Een keer begon die helemaal te schudden en die andere keer was hij ergens van geschrokken. Flo is ook een keer geschrokken van 2 jongens in een hoek stonden. Ze rende toen keihard weg met mij erop maar gelukkig kon ik haar stoppen. Een keer steigerde ze... Dat was wel eng en in het begin durfde ik er toen niet meer goed op, maar je moet niet bang zijn dus ben ik er weer op gegaan."

Dressuur

Elke week gaat Laura van den Heuvel naar de paardrijles. Die is op woensdag. "Ik heb ook een keer meegedaan met een echte dressuurwedstrijd. Dan krijg je een blaadje met oefeningen en die moet je dan gaan doen. Je moet dan ook groeten en je hand veranderen van de teugels. Aan de bak hangen letters en op het briefje staat welke volgorde je moet rijden. Het midden is een grote X en daar kom je steeds op terug. Je moet ook een grote of kleine volte maken. Dat is een grote of kleine ronde."

Meer berichten