Vlnr.: L. Reinders, L. Verbruggen, R. v. Haandel, V. vdr Eng, R. vdn Heuvel, J. Jungblut. Ontbrekend: P. Maes en B. Wouters. FOTO: Ad Adriaans.
Vlnr.: L. Reinders, L. Verbruggen, R. v. Haandel, V. vdr Eng, R. vdn Heuvel, J. Jungblut. Ontbrekend: P. Maes en B. Wouters. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

FTC-team Sondervick naar NK

Ad Adriaans

Team-'The Encrypted Gentlemen'

Voor de tweede keer neemt het Sondervick College met een team deel aan de 'First Tech Challenge' (FTC). Zaterdag 9 februari strijden 'The Encrypted Gentlemen' met 24 andere teams in Den Haag om het kampioenschap van Nederland.

VELDHOVEN - 8 knappe koppen van de school sleutelen in 6 weken tijd een robot in elkaar. "We hebben allemaal ervaring opgedaan in een First Lego League team (FLL). Lego wordt nog steeds gebruikt, maar bij de FTC zijn betere onderdelen voorhanden", legt Laurens Verbruggen uit.

Competenties

Joris Jungblut zit voor het 2e jaar in een FTC-team. Hij weet welke eigenschappen belangrijk zijn. "Bij de FLL leer je al plannen en samenwerken. Dat zijn competenties die je bij de FTC nog veel harder nodig hebt."
Daarnaast zijn ook kennis van Engels en wis- en natuurkunde vereist. "Dat komt allemaal aan bod bij dit project", zegt Ingrid van Sambeeck die als technisch onderwijsassistent Natuurkunde bij het team betrokken is.
Het team heeft ook veel gehad aan de app-groep waarin alle 50 deelnemende teams zitten. Van Sambeeck: "Daarin kan iedereen met vragen terecht. Er wordt uitgedragen om kennis te delen."

Afmaken

De 8 jongens moeten alles in hun eigen tijd doen. "In principe werken we elke vrijdag na schooltijd aan de robot. Dan werken we door tot 19.00 uur. Als we eenmaal begonnen zijn, willen we het ook afmaken", klinkt het uit de groep.
Naast de onderdelen die het team tijdens de landelijke kick-off in Leusden meekreeg, moeten er ook zelf nog diverse onderdelen gemaakt worden. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van onder meer een 3D-printer. "Als we iets willen uitproberen, maken we snel een prototype van Lego. Lego bouwt sneller dan steeds alle schroefjes losdraaien. Het enige probleem van Lego is dat het wel veel minder sterk is", weet Rick van Handel.

Gedeelde 10e plaats

Rector Monique van Roosmalen ziet ook het voordeel voor de school in de deelname van het team aan bijvoorbeeld nu het Nederlands kampioenschap. "Mede dankzij deelname aan de FTC zijn we adspirant Brainport School. En deze leerlingen zijn nu een stuk verder in hun technologische ontwikkeling dan veel leeftijdgenoten."

Na 2 succesvolle voorrondes staat het team op een gedeelde 10e plaats. Hoe schat Van Sambeeck de Veldhovense kansen in? "Hoewel we pas voor de 2e keer deelnemen, presteert het team goed. Ze werken goed onder stress, dus wie weet."
Wat ze al wel binnen hebben, is een uitnodiging om deel te nemen aan de Spanish Open op 5 en 6 april in Barcelona. Op basis van de prestatie in de 2 kwalificatierondes en een motivatievideo mogen ze als 1 van de 4 teams uit Nederland meedoen. Tijdens de Open School op vrijdag 1 februari geven The Encrypted Gentlemen in de aula met 4 andere teams een demonstratie met robots.

Meer berichten