Vlnr.: Frank Kreijveld, Perry van Knegsel, Tim Legius, Albert Sprengers en Tinus Legius. FOTO: Ad Adriaans.
Vlnr.: Frank Kreijveld, Perry van Knegsel, Tim Legius, Albert Sprengers en Tinus Legius. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Zoveel prijzen had ik niet verwacht'

Ad Adriaans

Vogelvereniging Veldhoven

Met een receptie op 5 dinsdag februari eert Vogelvereniging Veldhoven 2 leden die deze maand wereldkampioen zijn geworden. In Zwolle hebben Frank Kreijveld en Tim Legius, elk met een stam Japanse meeuwen, het hoogste aantal punten gekregen.

VELDHOVEN - Even is het stil na de vraag wie gefeliciteerd moet worden: de vogel of de kweker? "De vogel", zegt Tinus Legius die zijn expertise inzet voor de vogels van zijn zoon Tim.
"De kweker", meent Frank Kreijveld. "De kweker zorgt er voor dat zijn vogel wereldkampioen wordt."
Op 5 januari brengt het 2-tal hun vogels in voor het wereldkampioenschap dat sinds 1953 plaatsvindt. Enkele dagen later vindt de keuring plaats. "In 2 dagen worden door 55 buitenlandse en 55 Nederlandse keurmeesters zo'n 25.000 siervogels uit meer dan 20 landen gekeurd. Prijswinnaars worden door 2 of soms 3 keurmeesters beoordeeld", weet Kreijveld.

Wereldkampioen

Het is dit jaar de 12e keer dat de Mondial in ons land heeft plaatsgevonden. Legius neemt dan voor de e keer deel, Kreijveld al zo'n 10 keer. Hoe word je wereldkampioen? Kreijveld: "Het is een kwestie van kweken, selecteren en de juiste koppels samenstellen. Je kijkt daarbij onder meer naar de bevedering, de kop, de kleur en de tekening."
Zijn stam (4 gelijke vogels) Japanse meeuwen in de kleur mokka bruin is wereldkampioen. De stam waarmee Legius wereldkampioen is geworden, heeft de kleur ino bruin. Daarmee is voor Legius de koek nog niet op. Hij stuurt ook een aantal enkelingen in en weet daarmee goud, zilver en brons te behalen.
"Zoveel prijzen had ik écht niet verwacht. Ik rekende alleen op brons met een enkeling", lacht Legius.

Jeugdlid...

Vogelvereniging Veldhoven telt zo'n 130 leden uit Veldhoven en omgeving. "Er komt geen jeugd meer bij. Wij zijn een uitstervend ras, net als de duivenmelkers", weet Legius. "Als we een nieuw lid krijgen onder de 70, noemen we dat een jeugdlid", zegt voorzitter Albert Sprengers met gevoel voor humor.
Voor de 2 kampioenen vormen de vogeltjes een hobby die ze niet willen missen. "Elke avond ga ik even kijken of de kropjes van de jongen vol zitten. Zo nodig voer ik ze bij", vertelt Legius.
De kweekperiode noemt Kreijveld de mooiste periode. "Elke morgen naar de kooi, kijken of er eitjes zijn uitgekomen en of de jongen gevoerd worden door de ouders."

Volgend jaar

Het is nog de vraag of de wereldkampioenen volgend jaar weer worden ingestuurd. "De meeste zangvogels dingen maar 2 of 3 jaar mee. Parkietsoorten mogen langer meedoen, maar het duurt ook enkele jaren voordat die goed op kleur zijn", weet Perry van Knegsel, secretaris van de club.
De receptie is dinsdag 5 februari van 19.00 tot 19.45 uur in 't Tweespan aan de Mira 2.

Meer berichten